Persconferentie van minister voor Huisvesting, Levenskwaliteit, Leefmilieu en Energie Céline Fremault over de start van de lage emissiezone in Brussel op 1 januari 2018

| Brussels minister van Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH).

Brusselse regering neemt afstand van Belgische beslissing over energierichtlijn

© Belga
07/12/2018

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) bevestigt dat federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) bij de stemming op 3 december op de Europese Raad over de energie-efficiëntierichtlijn niet de mening van de Brusselse regering heeft vertolkt. Op de vraag om de zaak op het Overlegcomité aanhangig te maken, wilde ze niet ingaan omdat minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag op terugweg was van een missie in het buitenland.

België was één van de landen die tegen de richtlijn stemde die bepaalt dat de Europese Unie tegen 2030 32 procent van haar energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet halen, terwijl ze dan ook 32,5 procent minder energie moet verbruiken. Tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement wilden Véronique Jamoulle (PS), Jef Van Damme (SP.A), Annemie Maes (Groen), Evelyn Huytebroek (Ecolo) en Emmanuel De Bock (DéFI) weten of dit ook het Brusselse standpunt was. Het Belgische standpunt op Europees vlak moet immers gedragen zijn door de verschillende regeringen, zo niet onthoudt ons land zich.

België stemde tegen de energie-efficiëntierichtlijn en onthield zich over die over hernieuwbare energie. "Het Brussels gewest noch een ander gewest verzette zich tegen de doelstelling van een vermindering met 32,5 procent. Maar het Belgisch standpunt voorzag voldoende soepelheid dat elke lidstaat of gewest kon bepalen met welke middelen die doelstellingen zou bereiken", zei Fremault. Het Brussels gewest had gevraagd om de maatregelen bij één artikel te vereenvoudigingen omwille van het eigen stedelijke karakter, voegde ze eraan toe. Brussel wilde de zaak niet blokkeren met een tegenstem "maar de Belgische delegatie had zeker geen mandaat van het Brussels gewest om een blokkeringsminderheid te bekomen", verzekerde de minister.

Onder meer Evelyne Huytebroeck drong aan dat minister-president Rudi Vervoort de zaak zou aankaarten op het Overlegcomité. Omdat de drie gewesten niet op één lijn zaten, had België zich moeten onthouden, vond ze. Emmanuel De Bock pleitte voor hoorzittingen in de bevoegde commissie. Hij vond ook dat Marghem ontslag moet nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni