Brusselse regering stemt in met verplichte inburgering

© brusselnieuws.be
15/04/2016

De verplichte inburgering is opnieuw een stapje dichterbij. Het voorontwerp van ordonnantie ter zake is in eerste lezing goedgekeurd door de gewestregering. Dat melden de ministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH).

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft een reglementair kader vastgelegd voor dit inburgeringstraject. Concreet moeten alle meerderjarige nieuwkomers jonger dan 65 verplicht een inburgeringstraject volgen. Het is aan de gemeenten om de betrokkenen te informeren over de verplichting. Wie weigert, riskeert een adminstratieve sanctie.

Het traject bestaat uit drie aspecten: onthaal, burgerschapsvorming en taal. "In een eerste fase worden de situatie en de behoeften van de nieuwkomer onderzocht", klinkt het. "De persoon in kwestie wordt hierbij ingelicht over zijn/haar rechten en plichten. Vervolgens volgt deze persoon een opleiding in burgerschap. Het traject voorziet ook in taalcursussen Frans of Nederlands in functie van de behoeften van de nieuwkomer."

De ministers Fremault en Smet hebben een mandaat gekregen van de Brusselse regering om een samenwerkingsakkoord met de Cocof en de Vlaamse Gemeenschap te onderhandelen. De agentschappen die de inburgeringstrajecten verzorgen worden gefinancierd door de COCOF en de Vlaamse Gemeenschap. "Goede afspraken tussen deze organisaties zijn nodig, vooral op praktisch en organisatorisch vlak", aldus nog het persbericht.

Diversiteit als meerwaarde
"Brusselaars komen van overal en het enige wat ons bindt is Brussel zelf", zegt Smet. "Daarom is Brussel meer dan een stad, het is een ‘state of mind'. Om van haar diversiteit een echte meerwaarde te maken, moet Brussel een beter zicht krijgen op de manier waarop nieuwkomers zich in het stedelijk leven en weefsel integreren."

Daarbij is de kennis van één van de twee landstalen essentieel. "Dit betekent niet dat anderstaligen hun moedertaal niet langer mogen leren of gebruiken", aldus nog Smet. "Een verplicht gewestelijk inburgeringtraject zorgt ervoor dat iedereen bereikt wordt en de kans krijgt op een correct onthaal. Het traject is in de eerste plaats gericht op het toegankelijk maken van de stad voor de nieuwkomer."

"Net zoals de schoolplicht voor de minderjarigen, is het verplichte karakter een positief beleidssignaal met gelijke kansen en een gelijke toegang tot inburgering als doel", zegt Fremault, "Het verplichte karakter geeft elke nieuwkomer kans op een geslaagde inburgering zowel privé als op professioneel vlak."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni