Brusselse schoolkinderen spelen met vluchtelingen

Leerlingen van het 3de en 4de leerjaar van de Hendrik Conscienceschool in Schaarbeek trokken dinsdagvoormiddag naar het vluchtelingenkamp in het Maximiliaanpark. Juf Pascale besloot deze uitstap te organiseren na de vele vragen van de kinderen.

“Heel wat leerlingen vroegen mij wat ze zelf konden doen voor de vluchtelingen. Ze wilden kleding en speelgoed inzamelen. Omdat er niet onmiddellijk nood is aan materiaal, stelde ik voor om er met de aanwezige kinderen te gaan spelen. Dat vonden de leerlingen meteen een goed idee.”

Met de tram trok een groepje van 43 kinderen, gehuld in fluohesjes, tot aan de Noordwijk. “Enkele kinderen waren wat zenuwachtig over wat ze te zien zouden krijgen maar ter plaatse waren ze snel gerustgesteld”, getuigt Juf Pascale. “Het kamp is redelijk goed georganiseerd en alles ging er spontaan en sereen aan toe.”

In de voormiddag zitten veel families met kinderen binnen bij de Dienst Vreemdelingenzaken of staan ze in de wachtrij. “Er waren dus niet veel leeftijdsgenootjes om mee te spelen maar al snel sloten enkele jongeren zich aan bij onze voetballertjes.”

De kinderen namen ook een kijkje in het tijdelijke schooltje. “Daar lieten ze enkele knuffels achter die sommige leerlingen toch hadden meegebracht.” Het schooltje is opgericht door een groep vrijwilligers. Belgische leerkrachten komen er na hun uren basiswoordjes Frans en Nederlands aanleren, anderen organiseren knutselateliers.

Juf Pascale kreeg zowel van de leerlingen als van de vluchtelingen positieve reacties. Ze is van plan om ook met de andere klassen naar het park te trekken. “Maar dan wel in de namiddag wanneer er meer kinderen aanwezig zijn.”

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?