Brusselse schrijfweek Wikipedia zoekt vrijwilligers

Van 22 tot en met 29 april vindt de tweede editie van de Brusselse Schrijfweek voor Wikipedia plaats. Daarbij kunnen vrijwilligers in verschillende bibliotheken in Brussel (of gewoon thuis) over de nog verborgen parels van de hoofdstad schrijven. Dit jaar wordt het thema 'dans' extra in de kijker gezet, aangezien 29 april internationale dag van de dans is, maar ook andere onderwerpen als literatuur, erfgoed en muziek worden zeker niet vergeten.

De Brusselse schrijfweek wordt georganiseerd door de Brusselse bibliotheken in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Wikimedia België, PACKED en Het Firmament. Er zijn drie deelnemende bibliotheken (Anderlecht, Sint-Pieters-Woluwe en Koekelberg) met ook twee sessies speciaal gewijd aan het onderwerp ‘dans’. Deze sessies vinden plaats in Muntpunt en KVS BOX Café Congo.

 “Op Wikipedia zijn er weinig Brusselse onderwerpen in het Nederlands te vinden terwijl de onderwerpen wel in het Frans geschreven zijn. Met de schrijfweek willen we die lege plekken opvullen. Daarnaast zetten de vrijwilligers Brussel op een positieve manier op de kaart” zegt Patrick Vanhoucke van het bibliotheekbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie aan BRUZZ.

Rode pagina’s
Op Wikipedia vindt je op de pagina van de schrijfweek al een resem aan mogelijke onderwerpen, uiteraard onderwerpen waar nog niets over geschreven is. “Dat zijn wat we noemen de rode onderwerpen, waar nog geen pagina van bestaat. Uiteraard mogen de schrijvers zelf kiezen welke onderwerpen ze brengen maar ze kunnen ook gewoon bestaande artikels aanvullen. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers een neutraal standpunt innemen en niet hun eigen mening geven” aldus Vanhoucke.

Daarnaast is er ook professionele begeleiding van Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, tijdens de schrijfsessies. De onderwerpen zullen door hen gecontroleerd worden op neutraliteit en kwaliteit.

Vorig jaar waren er gemiddeld 100 vrijwilligers, zowel de schrijvers in de bibliotheken als thuis meegerekend, en die hebben samen zo'n 270 nieuwe artikels geschreven. Wie aan een schrijfmoment in een bepaalde bibliotheek wil deelnemen, kan zich via de website inschrijven.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?