Burgercollectief verjaagt auto's van Luchtvaartsquare in Anderlecht

© MV / BRUZZ
| Het speeltoestel 'Wadi' in actie.

Minder afval, een speeltuin of een urinoir om overlast te voorkomen: in Anderlecht lieten burgers afgelopen weekend zien wat hun wensen zijn voor het Luchtvaartsquare, nabij het Zuidstation. Nog een maand lang worden de auto's elk weekend van het plein verjaagd voor workshops en andere evenementen. 

De rest van de maand september organiseert burgercollectief Green Connections elk weekend evenementen op het plein. Dat kadert in hun al eerder op poten gezette strijd voor een leefbare buurt. “Al jaren pleiten we voor een autovrij plein, zoals het oorspronkelijk bedoeld was,” zegt organisator Sarah Deboosere van het collectief Green Connections.

De laatste twee jaar is de leefbaarheid op het plein niet verbeterd. De daklozen die overnachten in het centrum van Samusocial worden om 7 uur de straat op gestuurd, waarna ze in het park terechtkomen. “Er slapen vaak tientallen mensen op het plein, die er ook hun behoefte doen," zegt Deboosere. "Het opvangcentrum op de Poincarélaan is niet geschikt voor zoveel mensen. Bovendien is er geen geschikte dagopvang in de nabije omgeving."

Met een reeks ingrepen wil Green Connections aandacht vragen voor een leefbare buurt, en het gebrek aan groen in de gemeente. Zaterdag werd het Wadi Project geplaatst, een speeltoestel gemaakt in het atelier van Recyclart. Het toestel zal nog de rest van de maand blijven staan.

Tijdens de volgende weekenden wil het collectief de kans aangrijpen om de verschillende groepen die van het plein gebruik maken, dichter bij elkaar te brengen. “Samusocial stelt oude meubels ter beschikking om er een speeltuin van te maken. Ook komt er een kookatelier in samenwerking met Cultureghem, waar het publiek van Samusocial aan het koken slaat om een groot buurtfeest te organiseren.”

Bij de aanvang van het festival waren ook twee Anderlechtse schepenen aanwezig. “De reacties waren goed. Hoewel we al twee aandringen op maatregelen om het plein autovrij te houden zonder veel resultaat, lijkt er nu beweging in te komen. De schepen van Openbare Werken en Groene Ruimte (Mustapha Akouz, J.P.) heeft beloofd dat er meer toezicht komt voor de veiligheid, dat er een speeltuin komt, een urinoir en dat auto’s geweerd zullen worden," besluit Deboosere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?