Buurt spaart pensioen bijeen

Klusjes doen voor hulpbehoevenden uit de buurt en op die manier je eigen zorgbehoeften van later verzekeren. Dat is Het Buurtpensioen, een innovatief project van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel.

H et initiatief voor Het Buurtpensioen komt van Katleen Deruytter, die eerder ook Velt Brussel nieuw leven inblies. Zij zocht een oplossing voor het probleem van de slinkende middelen voor thuiszorg en pensioenen. Op het Engelse eiland Wight, een plek met veel ouderen, ontdekte ze een origineel project: Care4Care. Sinds anderhalf jaar knappen vrijwilligers er klusjes op voor hulpbehoevende ouderen. Ze doen bijvoorbeeld boodschappen of lezen de krant voor. In ruil krijgen ze kredieturen, die geregistreerd worden. Als ze op een bepaald moment zelf hulpbehoevend zijn, kunnen ze met de kredieturen hulp kopen.

Deruytter liep in de zomer een weekje stage op het eiland en besloot het systeem ook in Brussel en Vlaanderen te introduceren. Ze zocht contact met het Kenniscentrum Woonzorg en verkreeg een subsidie uit de Sociale Innovatie-pot van minister Ingrid Lieten (SP.A).
Deruytter lanceert het project Buurtpensioen voorlopig alleen in Neder-over-Heembeek, waar ze kan samenwerken met het lokaal dienstencentrum Ado-Icarus.

Pensioensparen
Deruytter: “We gaan hier dus ook mensen zoeken die taken willen doen waardoor ouderen, zieken of gehandicapten langer thuis kunnen wonen. De vrijwilligers krijgen vorming en begeleiding en hun gepresteerde uren worden opgeslagen in een database. Later als ze zelf hulpbehoevend zijn, kunnen ze die dan gebruiken. Het is een soort pensioensparen.”

Overigens kunnen de op de eigen rekening gespaarde uren ook doorgegeven worden aan iemand anders. Deruytter: “Mijn ouders zijn in de tachtig en wonen in Roeselare, niet bij de deur dus. De dag dat het systeem in heel Vlaanderen werkt, zou ik mijn gespaarde uren kunnen doorgeven aan hen zodat zij vlakbij huis hulp kunnen krijgen.”

Voor wie meer wil weten: op 8 november om 14 uur is er een infomoment in het Lokaal Dienstencentrum, Frans Vekemansstraat 131, Neder-Over-Heembeek.


www.woonzorgbrussel.be

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?