Buurtbewoners naar Raad van State tegen Newtonproject

© Jaspers-Eyers Architecten
| Het project van AG Real Estate aan het Jamblinne de Meuxplein

De buurtbewoners van het Jamblinne de Meuxplein tekenen dan toch beroep aan bij de Raad van State tegen de bouwplannen van het Newtonproject. Het rapport rond de bouwplannen zou misleidend zijn geweest.

Het bouwproject van bouwpromotor AG Real Estate zorgt al langer voor consternatie bij de buurtbewoners van het Jamblinne de Meuxplein. Ook de lokale gemeentebesturen van Schaarbeek en Brussel-Stad gaven al eerder negatief advies omtrent de bouwplannen. De bouwplannen van het Newtonproject omvatten initieel 24 studio's en 27 appartementen, maar na aanpassingen werden dat er 61. De woonblokken zouden het oude kantoor van de Federale Politie vervangen.

Een van de argumenten waarop het beroep is gebaseerd, is de vaststelling dat het effectenrapport onvolledig en misleidend is wat betreft de schets van alternatieve oplossingen voor het betwiste project. Dat schrijft La Capitale. Bovendien zouden de plannen die aan het publiek werden voorgelegd, onvolledig zijn geweest. Op die manier was het volgens de bewoners onmogelijk om de reële gevolgen van het Newtonproject voor de wijk degelijk in te schatten.

Bovendien is de advocaat van de eiser van mening dat de bouwvergunning werd afgegeven "zonder afwijkingen van de stedenbouwkundige statuten (RRU) toe te staan, aangezien er niet om was verzocht en a fortiori zonder dergelijke afwijkingen te rechtvaardigen. " Hij stelt vast dat Leefmilieu Brussel (voor de milieuvergunning) niet tot dezelfde plannen heeft besloten. Die werden gewijzigd voordat de bouwvergunning werd verleend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?