© Photonews | Het CAW begeleidt elk jaar heel wat jongeren naar een woning (archiefbeeld).

CAW Brussel pleit voor onderzoek naar 'sofasurfers'

JP
© BRUZZ
09/10/2019

Jongeren die dakloos zijn en bij vrienden of familie logeren: dat zijn 'sofasurfers'. Het CAW Brussel wil het probleem zichtbaar maken en pleit voor onderzoek naar deze groep. “Dak- en thuisloze jongeren die op straat leven of in een opvangcentrum verblijven zijn te tellen, maar sofasurfers niet.”

Hoewel CAW geen cijfers heeft over het aantal 'sofasurfers' ziet het CAW wel dat een groot gedeelte van de jongeren tussen 18 en 24 met een vraag over een woning kwam. Vorig jaar begeleidde het CAW 327 jongeren met een vraag over wonen. Dat ging van zoektocht naar een tijdelijk onderkomen, een duurzaam thuis tot bijvoorbeeld dreiging van uithuiszetting.

In totaal begeleidde de organisatie 534 jongeren in de regio Vlaams-Brabant en Brussel. De vragen over wonen maken dus 61 procent van het totaal uit. Onthaalmedewerkers kregen zelfs nog meer jongeren over de vloer: in 2018 waren er 706 jongeren tussen de 18 en 24 die een vraag kwamen stellen over een woonprobleem.

Er is volgens het CAW nog geen enkel onderzoek geweest naar deze groep dakloze jongeren. Wel schat de organisatie dat het om een grote groep gaat, al blijft ook voor hen het grootste deel onzichtbaar. Dat is problematisch, zegt het CAW die de problematiek onder de aandacht te brengt in de hoop zo de sofasurfer naar gepaste hulp te leiden.

"Sofasurfers durven vaak de stap naar het onthaal niet te zetten," zegt van Geert Van Buggenhout van CAW Brussel. "Degenen die zichzelf redden die zien wij niet. Er zijn ook jongeren die tijdelijk bij vrienden logeren terwijl ze op zoek zijn naar een eigen woonst, dat is geen probleem. Maar er zijn ook jongeren die elke dag moeten gaan zoeken waar ze kunnen gaan slapen. Die geen thuis hebben. Dat is doodvermoeiend, ze hebben geen rust."

"Sofasurfers bereiken we wel, maar te weinig," vult Jelle Lauwers van CAW Halle-Vilvoorde aan. "Vaak is er veel schaamte en een grote drempel om naar ons toe te stappen." Het gaat over een diverse groep jongeren. "Er zijn jongeren bij met een instellingsverleden. Jongeren die hele jongvolwassene leven veel professionele hulp hebben gehad, maar niet weten hoe alles werkt en vaak niet zo'n uitgebreid netwerk hebben. Ook wel jongeren uit het buitenland, vluchtelingen bijvoorbeeld. Of jongeren uit kwetsbare gezinnen die te maken hebben gekregen met geweld of verslaving."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni