Eenvoudig Nederlands

Congolese Belgen eren Patrice Lumumba aan Lumumba-plein

© GM / BRUZZ
| Een eerbetoon aan Lumumba op het Lumumba-plein in Elsene.

Congolese Belgen hebben op het Lumumba-plein hulde gebracht aan de stoffelijke resten van de voormalige eerste Congolese premier Patrice Lumumba. Die worden teruggegeven aan de familie van Lumumba. Het Lumumba-plein ligt in Brussel, vlak bij de Matongewijk in Elsene.

De stoffelijke resten van Patrice Lumumba werden van de Congolese ambassade naar het Lumumba-plein gebracht. Congolezen uit de buurt kwamen Lumumba eren. Ze noemen hem “hun nationale held”.

Moed

De Schepen van Gelijke Kansen in Stad Brussel Lydia Mutyebele was aanwezig op de ceremonie. Voor haar is de teruggave van de stoffelijke resten van Lumumba het resultaat van een lange strijd. "De familie heeft gevochten, de verenigingen in Brussel hebben ook gevochten om deze teruggave te steunen en de politieke wereld is ook gevolgd. Samenwerken betaalt zich altijd uit," zegt ze.

Lumumba is een inspiratie voor Mutyebele: “Hij is een nationale held, iemand die 'nee' zei in 1960, toen iedereen bang was voor het koloniale bestuur. Zijn moed probeer ik vandaag mee te nemen in wat ik doe."

Ideologie

Dido Lakama is voorzitter van de vereniging ‘Change Asbl’ in Brussel. Hij is mede-organisator van de ceremonie rond de teruggave. Lakama is tevreden met de terugkeer van Lumumba naar Congo. “Voor Bantoevolkeren is de terugkeer van het stoffelijk overschot belangrijk. Zo kan Lumumba in vrede rusten en de familie eindelijk rouwen.”

Lakama vraagt zich af of mensen wel weten wie Lumumba was. “Lumumba staat voor waarden als vrijheid, rechtvaardigheid en vastberadenheid. Maar hij offerde zich ook op voor de natie en de mensheid. Hij geeft de Congolese jeugd hoop.”

Elena Matundu, voorzitster van GFAIA, betreurt wat er tijdens de kolonisatie van Congo is gebeurd. Het uitblijven van excuses van België heeft ook te maken met de moord op Lumumba. "We wachten op een verontschuldiging voor wat er tijdens de kolonisatie is gebeurd," zegt ze.

Onderweg naar Lumumbaville

De stoffelijke resten van Lumumba worden naar zijn geboortedorp Onalua (Lumumbaville) gebracht. Daarna wordt hij naar andere provincies gebracht, zoals Tshopo in de stad Kisangani en Haut-Katanga. Lumumba wordt in Kinshasa begraven.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?