Cultuursubsidies: ‘Iedereen ongelukkig’

De kans is groot dat de concertwerking van de Vaartkapoen en de Brusselwerking van Jeugd en Muziek centen krijgen uit het Brusselfonds. Maar voor Tristero, Bloet van Jan Decorte, Ars Musica en Kwaad Bloed die nul op het rekest kregen van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), is er weinig tot geen hoop.

Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk. Dit citaat van de meester van het cursiefje en snedige uitspraken Godfried Bomans is heel erg van toepassing op het debat dat de Raad van de Vlaamse Gemeeenschapscommissie (RVGC) voerde over de toekenning van de cultuursubsidies in Brussel: als je de cultuursubsidies vergelijkt met 2013 (Groen en SP.A), dan gaat Brussel erop achteruit. Vergelijk je met vorig jaar, dan is er lichte vooruitgang (Open VLD, N-VA).


Meerderheid en oppositie voerden een bitsig debat, net geen oorlog van allen tegen allen. Een VGC-raadslid na de zitting: “Is het de rotzomer die iedereen zo slecht gezind maakt?” Eén ding staat vast, niet alleen de Limburger Noël Slangen, ooit kandidaat-cultuurminister, en het West-Vlaamse Watou zijn ontgoocheld. Ook in Brussel is iedereen ontgoocheld, oppositie en meerderheid, alleen verschilt het discours. En worden er verschillende schuldigen aangeduid: Gatz en de Vlaamse regering (oppositie) of de zesde staatshervorming (N-VA). Alleen Paul Delva (CD&V) sust: “Ik benadruk dat de Brusselse kunstinstellingen niet slecht bedeeld zijn in vergelijking met een aantal andere regio’s in Vlaanderen. Het is onze taak als Vlaamse Brusselaar om dat ook de nodige aandacht te geven.”

Annemie Maes (Groen, oppositie) trok het felst van leer: ”Wij dachten dat de minister voor Brussel in de Vlaamse regering de kaart van Brussel ging trekken, dat is helaas niet gebeurd. Wij stellen vast dat de drie partijen N-VA, CD&V en Open VLD de keuze maken om niet te investeren in cultuur, maar wel om extra geld te steken in bijvoorbeeld wapens.”

En Hannelore Goeman (SP.A, meerderheid) moest nauwelijks onderdoen voor Maes. Goeman: “Dit is een mokerslag. Vlaams minister Sven Gatz heeft altijd gezegd dat er in 2015 en 2016 moest bespaard worden, zodat er in 2017 opnieuw ruimte zou komen voor de culturele sector. Die belofte wordt vandaag gewoon gebroken.” Haar partijgenoot Pascal Smet was minder hard voor Gatz: bij de vorming van de Vlaamse regering is er afgesproken om te besparen op cultuur, de beslissingen van Gatz zijn daar het gevolg van. Open VLD is er pas bij gemogen nadat N-VA en CD&V een regeerakkoord gesloten hadden.


Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten werd toen als een grote strateeg bejubeld omdat ze haar partij toch in de Vlaamse regering had kunnen loodsen. De prijs voor twee ministerposten blijkt niet min.
Khadija Zamouri (Open VLD) was de felste verdedigster van Sven Gatz: “De Concertwerking van de Vaartkapoen kreeg van de beoordelingscommissie een nipt onvoldoende op artistiek vlak en volstrekt onvoldoende op zakelijk vlak, waardoor ze haar werkingssubsidies via het Kunstendecreet verliest. Ik wil daarmee duidelijk maken dat dat niets met besparingen te maken heeft.”


En ondertussen pleiten alle Vlaams-Brusselse partijen om de Vaartkapoen en Jeugd en Muziek te subsidiëren vanuit het Brusselfonds. Een vreemde gang van zaken: getuigt dit van wantrouwen in de beoordelingscommissie? Of heeft de commissie te veel macht? Het is de politiek die moet trancheren.


Cieltje Vanachter (N-VA) haalde fel uit naar Pascal Smet. De besparingen zijn volgens Vanachter het gevolg van de zesde staatshervorming. “Om het debat scherp te stellen, wil ik even zeggen dat Vlaanderen in 2015 inderdaad twee miljard euro heeft moeten besparen door toedoen van de zesde staatshervorming die mijn partij niet mee heeft goedgekeurd, maar de uwe wel. Dat doet je niet zomaar twee miljard besparen. Natuurlijk heeft elke sector daar een deel van moeten dragen.”


Nu kijkt iedereen naar Smet om de ‘slachtoffers’ op te vissen, maar dat ziet hij niet zitten. Op de vraag van Zamouri waarom Smet geen VGC-geld uittrekt voor de organisaties die uit de boot vallen, antwoordde Smet bits: “Omdat de collegevoorzitter geen extra geld wil geven.” De collegevoorzitter is Zamouri’s partijgenoot Guy Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • Yellowstraps: 'Ik kan eindelijk mijn gevoelens kwijt in mijn songs'
  • Stéphanie Blanchoud, le cinéma lui va comme un gant de boxe
  • Moussem Cities: the thriving arts scene of Tehran
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement