Damejeanne: aperitieven op zijn Italiaans

Damejeanne is een nieuw ‘caffè aperitivo’ in de Ieperlaan in Brussel, dichtbij het kanaal. De broers Lorenzo en Fabrizio Avitabile ontvangen je er met de kookkunsten en gastvrijheid die in hun familie legendarisch zijn.

“Mijn grootmoeder, sorry mijn overgrootmoeder, was een grote Napolitaanse chef”, vertelt Lorenzo aan BRUZZ. Hij herinnert zich nog hoe hij als kind in haar keuken speelde. “Ze kookte thuis en was een van de eersten die haar recepten neerschreef in een boek.”

Dat boek is ‘La cucina napoletana’, voor het eerst gepubliceerd in 1965 en wordt nog steeds beschouwd als de Napolitaanse kookbijbel. Fabrizio, die in de keuken staat, kookt grotendeels op basis van dat boek. Het exemplaar in de keuken van de broers is, zoals dat hoort voor een oude bijbel, wat vergeeld.

De grootmoeder heette Jeanne Caròla Francesconi. “Daarvan komt ook de naam Damejeanne”, vertelt Lorenzo. En het is een woordspeling: een dame-jeanne is een grote glazen fles die wordt gebruikt om wijn, andere drank of voeding in te bewaren.

Familietalent
In de familie heerst een grote traditie van koken en gastvrijheid, vertelt Lorenzo. De ouders van Lorenzo en Fabrizio hebben een bed & breakfast in Umbrië, waar ze ook olijfolie produceren. “Ik vind de keuken van m’n broer uitstekend”, zegt Lorenzo.

Hij opende Damejeanne uit fierheid voor de talenten van de familie. De olijfolie van z’n ouders gebruikt Fabrizio in de keuken, voor koude gerechten, en ze wordt verkocht in het café. “In onze familie is de keuken het centrale element. Onze moeder, onze grootmoeders, mijn vader, iedereen houdt van koken.”

Buurtaperitief
De ligging van Damejeanne valt op: aan de Ieperlaan liggen groothandels, geen enkel ander café. “Mijn vriendin is architecte en werkt hier vlak naast. Ze werkt er nu drie jaar. Al de hele tijd zei ze: ‘Er is niets in deze buurt’”, vertelt Lorenzo.

Hij wilde z’n ‘caffè aperitivo’ eerst starten in Sint-Gillis, maar daar zag hij vanaf. Hij zag dit pand en dacht: waarom niet? “Mensen uit de wijk zijn nu heel tevreden. Ons cliënteel komt vooral uit de buurt, da’s tof.”

Je kan bij Damejeanne terecht voor de lunch, van maandag tot en met vrijdag vanaf twaalf uur. Het menu is elke dag een verrassing, met als primo pasta en als segundo meestal vlees of vis. Wie nieuwsgierig is, kan rond elf uur de dagschotels zien op de Facebook-pagina van Damejeanne.

Van 18u tot 20u is er dan het aperitief. Naar Italiaanse gewoonte krijg je bij je drankje gratis hapjes, in het geval van Damejeanne altijd Napolitaanse specialiteiten. Verder kan je ’s avonds bordjes charcuterie krijgen en een goed glas drinken natuurlijk.

Damejeanne, Ieperlaan 33, 1000 Brussel, 0488 69 96 19, Facebookpagina

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Rapper Brihang op de markt
 • Georgische kunst in de Bozar
 • In gesprek met part-time stripper Jessica Rul
 • Geluidsoverlast op de metro door smartphones
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Tim Burton
 • Portret - Jan Wallyn
 • Victor Horta en de grammatica van de art nouveau
 • De ruimtereis van King Krule
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement