De Morgen verlaat Brussel

© google
De krant De Morgen wil tegen het einde van dit jaar verhuizen uit het centrum van Brussel. De redactie vindt een onderkomen bij de andere krantentitels van de Persgroep in Kobbegem (Asse). "De besparing moet De Morgen wapenen voor de strijd met de Corelio en Concentra", zegt hoofdredacteur Yves Desmet.

Het personeel van de krant kreeg het nieuws woensdagmiddag te horen. Hoofdredacteur Yves Desmet bevestigt het verhuisplan aan brusselnieuws.be. "De directie van de Persgroep en de hoofdredactie van De Morgen hebben de intentie uitgesproken om te verhuizen. We willen dat tegen het einde van dit jaar doen."

Oorlogsmachine
De verhuisplannen zijn volgens Desmet een direct gevolg van de fusieoperatie tussen Concentra en Corelio, die vorige week werd aangekondigd. "We zijn toen wakker geworden in een volledig nieuw medialandschap. Met die fusie komt een gigantische oorlogsmachine op ons af. We moesten wel reageren."

Door het vertrek uit de centrumlocatie aan de Arduinkaai willen De Morgen en De Persgroep flink wat kosten besparen, onder meer op de huur van de redactieruimte. "Die extra marge die we daardoor winnen willen we investeren in eigen mensen en projecten. Dat zal nodig zijn."

Dat de aankondiging erg snel volgt op het fusienieuws van de concurrentie vindt de hoofdredacteur logisch. "We wilden niet als een tanker reageren, maar als een speedboot."

Desmet noemt het plan een intentie. Ook de redactieraad en de syndicale delegatie moeten zich er nu nog over uitspreken. Dat lijkt echter slechts een formaliteit.

Stedelijke identiteit
Een lid van de redactieraad vertelt dat de redactie het nieuws eerder gelaten opnam. "Niemand vindt dit leuk, zeker omdat de krant een stedelijke identiteit heeft en de stad nu zelf verlaat. Maar er heerst ook het gevoel dat dit misschien de minst erge beslissing is. Nog veel meer synergie met andere Persgroeptitels ligt zeker even moeilijk."

De redactie vreest ook voor mobiliteitsproblemen voor heel wat mensen. De Persgroep wil daar een plan voor uitwerken.

Oud plan
De Persgroep speelt al langer met het idee om De Morgen naar Kobbegem te verhuizen, waar onder meer de krant Het Laatste Nieuws gevestigd is aan de Brusselsesteenweg. In 2009 kon dat plan afgewend worden na protest van de redactie.

Als de redactie daadwerkelijk vertrekt, verdwijnt een van de laatste Vlaamse nationale kranten uit Brussel. Enkel De Tijd heeft dan nog zijn redactie in de stad. De zakenkrant deelt een ruimte in Thurn & Taxis met L'Echo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?