De ster van Brussel-Noord komt terug

© Saskia Vanderstichelen

De ster die tot eind 2014 de grote hal van Brussel-Noord sierde, maar daarna gedoemd was te verdwijnen, prijkt opnieuw op haar vertrouwde plaats. Oorspronkelijk zou het symbool naar het spoorwegmuseum Train World verhuizen, maar na vele reacties besloot de NMBS de intussen gerestaureerde ster opnieuw te laten terugkeren naar het station. De ster zal wel pas terug zichtbaar zijn voor het grote publiek in februari.

In december 2014 kondigde de NMBS aan dat de ster zou moeten verdwijnen door de renovatiewerken die aan de gang waren in het station. Onmiddellijk kwam er veel protest op die beslissing, de ster had duidelijk heel wat sentimentele waarde voor veel Brusselaars. Onder meer de schrijvers Stijn Tormans en Geert van Istendael wouden toen absoluut “de Ster van het Noord” behouden zien in het station.

De NMBS stelde de plannen bij en besloot de ster niet naar het spoorwegmuseum Train World in Schaarbeek te sturen, maar ze opnieuw in volle glorie te restaureren. Bijna exact twee jaar later prijkt de ster nu opnieuw in het station Brussel-Noord, aan de gerenoveerde kant “Rogier”. De ster is nog niet zichtbaar door de werken daar, pas in februari zal de ster opnieuw zichtbaar zijn voor het grote publiek.

De NMBS laat ook nog weten dat “binnen enkele maanden” de onderdoorgang aan die zijde zal heropenen en de reizigers alvast een deel van het vernieuwde station zullen kunnen ontdekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?