Debat op de grens tussen kunst en blasfemie

In Jette is een debat gehouden over godslastering en kunst. Een recent toneelstuk in de KVS en een pastoor beschuldigd van godslastering, waren voldoende grond voor discussie.

In Jette vond vier jaar geleden de tentoonstelling Irreligia plaats, georganiseerd door het Atelier 340 Muzeum. De Poolse kunstenaars namen het katholieke geloof op de korrel, maar ook de holocaust en het communisme moesten eraan geloven. De artiesten exposeerden toen op vier locaties in Brussel, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk in Jette. En dat ging voor 'België en Christenheid' te ver. De organisatie vond het godslaster en diende een officiële klacht in.

'België en Christenheid' stelt zich tot doel vervolgingen in te stellen tegen iedereen die een antichristelijke of anti-Belgische daad stelt. De zaak tegen de pastoor van Jette en de organisator van Irreligia werd uiteindelijk niet doorverwezen naar de correctionele rechtbank, maar het debat over kunst en blasfemie leeft nog wel.

Waar ligt de grens tussen godslastering en kunst. Ook senator en ex-priester Staf Nimmegeers (SP.A) weet het niet exact. "Een kunstenaar, gelovig of niet, moet weten dat hij de gevoelens kan schenden van mensen die daar wel iets in zien. En daar ligt een moeilijke grens."

Onlangs vond 'België en Christenheid' ook de affiche van het theaterstuk 'Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen' godslasterlijk. Op de affiche staat een soort heilige maagd met een ontblote borst. Dat choqueerde de christelijke vereniging.

Het is in België al lang geleden dat klachten wegens godslastering werkelijk worden vervolgd. En dat moet zo blijven, vindt hoogleraar Matthias Storme. "Ik vind dat de grens van de vrije meningsuiting zeer ruim moet liggen. Maar dan mogen we dingen die vrij moeten zijn toch ook onfatsoenlijk vinden. Maar het is niet mijn stijl om daarvoor te procederen omdat de vrije meningsuiting voor mij een te groot goed is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?