Dokter Google zorgt niet voor machtsoverdracht naar patiënt

© Belga
11/10/2018

Het internet en Google gebruiken als bron is geen wondermiddel om de patiënt alle macht te geven in zijn ziektezorg. Dat is de conclusie van Gerard Eeckmans doctoraatsthesis aan de Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Eeckman onderzocht de machtsverhouding in de relatie patiënt-huisarts en vooral de invloed hierop van on- en offline gezondheidsinformatie.

In het onderzoek wordt er dieper ingegaan op de machtsverhouding van de "patient empowerment', de controle van de patiënt over de eigen gezondheid, tegenover de relatie met de arts. Eeckman ging daarvoor specifiek kijken naar het internet als één van de bronnen. Het besluit is dat de vele informatie die op het web voorhanden niet voor een verschuiving zorgt waarbij de patiënt machtiger wordt dan de arts.

Macht werd in het onderzoek geanalyseerd als de afhankelijkheid van de patiënt voor bepaalde "resources" zoals kennis over de gezondheidstoestand.
"Je blijf van de arts afhankelijk voor zijn behandelingen en voorschriften. In de machtsverhouding verandert dat dus niets fundamenteels. Ik lees soms dat de afhankelijkheid van de patiënt zou verminderen doordat die toegang heeft tot alle informatie en in de relatie even machtig of machtiger wordt dan de arts. Dat is niet zo", stelt Eeckman.

"Het internet kan de afhankelijkheid ook vergroten doordat patiënten op internet zaken lezen en denken dat ze naar de dokter moeten. Google is dus geen wondermiddel voor de patiënt empowerment", aldus Eeckman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, zelfdiagnosticering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni