Drie nieuwe dierentunnels voor Zoniënwoud

© Gemeente Tilburg

De afgelopen maanden werden drie nieuwe tunnels geboord onder de Ring rond Brussel. Op die manier kunnen dieren veilig de verkeersader oversteken en hun genendiversiteit vergroten. De nieuwe tunnels hebben een diameter van 70 centimeter en zijn geschikt voor onder meer marters, dassen en vossen.

De tunnels zijn aangelegd in natuurlijke valleien, zodat de dieren ze op hun normale migratiewegen kunnen vinden en gebruiken.

Naast de nieuwe tunnels zijn ook achttien bestaande tunnels en duikers onder handen genomen. Sommige zijn gebouwd als drainagepijp of als tunnel voor voetgangers en fietsers, maar de dieren maken er ook gebruik van. Enkele tunnels waren helemaal verstopt of dichtgegroeid.

De nieuwe inrichting voorziet in een zachte bosondergrond en natuurlijke elementen zoals takken en boomstammen die beschutting bieden voor grote en kleine dieren. De grotere tunnels zullen ook dienen voor reeën en everzwijnen, en een aantal beschermde soorten als vleermuizen en kamsalamander.

Sluitstuk op de nieuwe infrastructuur wordt een ecoduct over de Ring in Hoeilaart dat volgend jaar af moet zijn.

Al deze werken kaderen in het vierjarige Ozon-project (2013-2017) dat focust op de ecologische ontsnippering van het woud. Dat is nodig om de leefgebieden van bedreigde soorten in het bos opnieuw te verbinden en om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen.

Voor het project legden onder andere de Europese Unie, de Vlaamse Overheid, Brussel Leefmilieu en de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse een budget van 6,7 miljoen euro op tafel. "Eén minister is driedubbel blij: als minister en inwoner van de Vlaamse Rand natuurlijk, maar evenzeer als minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn", zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?