Vorige week berichtte BDW dat de online inschrijving in het Nederlandstalig basisonderwijs op de helling staat door de "onverantwoord" hoge offerte van CTG, het bedrijf dat de toepassing levert. Volgens het softwarebedrijf kan de aanpassing van de inschrijvingstoepassing echter al voor 200.000 euro.

IT-dienstenleverancier CTG wenst duidelijkheid te scheppen rond de verdere ontwikkeling van de toepassing voor het online inschrijven van leerlingen in Brussel ('Online inschrijven in gevaar', in BDW 1255 van 18 november, blz. 1). Wij willen benadrukken dat, indien het Lokaal Overlegplatform (LOP) de wijzigingen aan de inschrijvingssoftware zou beperken tot het uitvoeren van de decreetswijzigingen, de offerte maximaal 200.000 euro zou bedragen. Dat staat in contrast met de 545.000 euro, het correcte bedrag van CTG's offerte, voor de 'wishlist' die het LOP samenstelde.

Het decreet wijzigde begin dit jaar. Concreet gaat het om nieuwe wettelijke factoren die een rol spelen bij het toekennen van een plaats in een school aan de Brusselse kinderen. Enkele voorbeelden: het schrappen van het aantal dagen in een Nederlandstalige kinderopvang als criterium om de rangschikking te maken, en het niet langer koppelen van kinderen van hetzelfde gezin (met als implicatie dat als één kind geen plaats heeft in de klas, de andere kinderen automatisch ook de toegewezen plaats weer verliezen), terwijl meerlingen juist wel gekoppeld moeten worden. Dit alles maakt dat de software opnieuw moet worden aangepast. (...)

Het LOP wil echter naast die decreetswijzigingen nog een heel pak extra wijzigingen. Het gaat onder andere over een volledig nieuwe gebruikersinterface voor ouders en scholen, een uitgebreide rapportering, een andere manier om dossiers samen te stellen en het bijhouden van een gedetailleerde historiek. Dat heeft uiteraard grote implicaties op de bestaande software en maakt dat CTG grote delen van de software zelfs helemaal van nul opnieuw moet ontwikkelen, terwijl de toepassing die begin dit jaar gebruikt werd, gebaseerd was op een al bestaande toepassing. Die niet onmiddellijk noodzakelijke, extra wijzigingen hebben een prijskaartje dat overeenkomt met CTG's ingediende offerte. Die offerte is totaal conform de markt; het is een vrije markt, CTG heeft er dus geen belang bij meer te vragen dan de marktprijs. (...)

Voorts klopt de timing die het artikel vermeldt, niet. Pas op 15 september 2010 (in plaats van juli zoals vermeld) kreeg CTG groen licht van het kabinet van minister Vanraes om een gedetailleerde analyse van de behoeften uit te voeren. Tijdens die analyse waarschuwde CTG herhaaldelijk het kabinet en het LOP dat de wishlist van het LOP het vooropgestelde budget ruimschoots zou overschrijden. Toch koos het LOP ervoor om al de functies op zijn verlanglijstje te behouden. De organisatorische kant maakt het hele verhaal er inderdaad niet makkelijker op. Het gaat om twee partijen die tegengestelde wensen hebben. Het LOP bepaalt de functionaliteit, maar betaalt uiteindelijk niet de factuur. Het is de bevoegde minister die het financiële aspect beheert. (...)

CTG benadrukt dat de elektronische inschrijvingen in februari 2011 voor een veel lager budget hadden gekund als het LOP enkel voor de aanpassing op basis van de noodzakelijke decreetswijzigingen had gekozen. Op die manier kon er verder gebouwd worden op de al ontwikkelde software en was er voor iedereen een snelle en goede oplossing geweest.

Christine Vermeiren, communicatieverantwoordelijke bij CTG

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni