Ecolo-Groen wil Bloemenhofplein aanpakken

Ecolo-Groen wil het Bloemenhofplein opwaarderen en het sluipverkeer bannen. Daarvoor zal de oppositiefractie in juni een voorstel op tafel leggen.

Aanleiding zijn de gele paaltjes die de stad Brussel een kleine maand geleden op het Bloemenhofplein heeft geplaatst. “Een tijdelijke ingreep waardoor grote vrachtwagens de bouwwerf op de hoek van de Kogel- en Kartuizersstraat kunnen bereiken,” klinkt het bij de stad. Gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) betreurt de keuze: “We moeten nu vijftien maanden op deze lelijke paaltjes kijken. Alternatieven werden duidelijk niet onderzocht.”

Ecolo-Groen wil zo het debat over het Bloemenhofplein terug opstarten. Volgens de oppositiefractie kunnen een aantal kleine ingrepen de kwaliteit van het plein enorm verhogen. Daarvoor heeft Ecolo-Groen een tweefasenplan opgesteld. In een eerste fase wil het de verkeersinrichtingen wijzigen om zo het sluipverkeer maximaal te verminderen. “Langs het plein lopen een aantal assen met veel doorgaand verkeer als gevolg,” aldus Dhondt. “Daardoor is het plein onaantrekkelijk voor gezinnen met kinderen.”

In een tweede fase wil Ecolo-Groen de dialoog met de bewoners aangaan over de toekomst van het plein. “We gaan langs bij de omwonenden om te horen wat zij willen veranderen aan het plein. Op basis daarvan zullen we in juni een plan aan de gemeenteraad voorleggen.” Schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) weerlegt de kritiek. Volgens hem kunnen gezinnen met kinderen terecht in naburige parkjes zoals het Jacques Brelplein of het Jean-Baptiste Van Helmontplein. “Tien jaar geleden zijn maatregelen genomen om het Bloemenhofplein leefbaarder te maken. Het doorgaand verkeer is niet optimaal maar wel sterk verminderd.”


 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?