Een op drie Brusselse postbodes is tweetalig

© Gerard de Boer

Postbodes moeten volgens de taalwet in Brussel tweetalig zijn, maar dat is momenteel nog maar bij 31 procent van de postbodes het geval. 92 procent van de Vlaamse postbodes kent het Frans, slechts 18 procent van de Franstaligen kan Nederlands. Die cijfers haalde Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas bij minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) 

Drie jaar geleden kon nog 41 procent van de Brusselse postbodes zich in het Nederlands uitdrukken; nu nog amper een derde. De kennis van het Frans daarentegen gaat er stelselmatig lichtjes op vooruit zodat er zo goed als geen Fransonkundige postbodes in Brussel zijn.

Deze evolutie is vooral het gevolg van een combinatie van twee factoren: er worden in Brussel minder Nederlandstaligen door Bpost aangenomen én de kennis van het Nederlands bij de Franstalige postbodes gaat er stelselmatig op achteruit.

Voor Barbara Pas is de evolutie "zorgwekkend". Het Kamerlid wijst vooral de N-VA met de vinger. "Zou deze forse achteruitgang inzake de taalrechten van de Brusselse Vlamingen ook al tot de 'communautaire stilstand' behoren?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?