Elektronische facturatie voor Brusselse overheidsopdrachten wordt verplicht

© Belgaimage
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Vanaf 1 november 2020 worden nog enkel facturen in gestructureerd, elektronisch formaat (XML) aanvaard voor alle overheidsopdrachten die gegund werden door de Brusselse besturen en gewestelijke overheidsinstellingen. Na deze datum zullen facturen in een andere vorm (papier, e-mail, enzovoort) niet meer behandeld worden, kondigt Brussels minister van Administratieve Vereenvoudiging Bernard Clerfayt dinsdag aan.

Vanaf 1 september is elektronische facturatie verplicht voor overheidsopdrachten boven 30.000 euro exclusief btw. Vanaf 1 november geldt dat voor alle overheidsopdrachten. De minister wijst erop dat elektronische facturatie - de volledige digitalisering van de factureringsprocedure, van de ontvangst tot de boeking - een reële meerwaarde oplevert voor de overheidsinstellingen en hun leveranciers.

Er zullen minder coderingsfouten gemaakt worden; de facturen zullen sneller verwerkt worden; het papierverbruik zal dalen; de administratieve last van de besturen zal bovenal verkleinen en de betalingstermijn zal ingekort worden. Elektronische facturatie betekent ook een besparing van 5,77 euro per factuur voor de ontvangende besturen in vergelijking met de kosten van een papieren factuur.

Sneeuwbaleffect

"Door elektronische facturatie op te leggen aan de ondernemingen die met de overheidsdiensten willen samenwerken, beogen we een sneeuwbaleffect. Het is namelijk de bedoeling dat de ondernemingen vervolgens enkel nog elektronische facturatie gebruiken met al hun klanten.

Deze verplichting zou meer ondernemingen moeten aanzetten om te kiezen voor elektronische facturatie, die op de lange termijn waarschijnlijk onvermijdelijk zal zijn, aangezien ze zoveel voordelen biedt op praktisch, economisch en milieuvlak", besluit Bernard Clerfayt. Alle informatie in verband met elektronische facturatie is te vinden op de website van Easy.brussels, het Brusselse agentschap voor administratieve vereenvoudiging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?