Nasima Amin, ontwerpster van plantenaccessoires

| Nasima Amin, ontwerpster van plantenaccessoires.

Enfant terrible: Nasima Amin, ontwerpster van plantenaccessoires

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
02/03/2019

Nasima Amin (36) komt uit Bangladesh. Op dertienjarige leeftijd verhuisde ze naar Brussel, waar haar vader als diplomaat werkte. Ze studeerde aan een privémanagementschool en ging aan de slag bij Levi Strauss en Kipling. Vorig jaar opende ze een webwinkel in plantenaccessoires, die nog tot 25 april 2019 een pop-upzaak heeft aan het Jourdanplein.

TERRIBLE Nasima Amin BRUZZ ACTUA 1651

| Nasima Amin: "Ik woon dolgraag in Elsene."

Mijn appartement staat vol kleurrijke planten. Het lijkt wel een jungle. Groen in huis geeft mij rust en een thuisgevoel. Mijn sanseveria gaat al vijftien jaar mee. Mijn pannenkoekenplant, de hipste kamerplant van 2018 dankzij Instagram, is een recentere aanwinst. Ik ga er liefdevol mee om. Ik zorg voor genoeg water en licht, maar planten zijn sowieso overlevers. Nu ja, de ene plant past beter bij je dan de andere en dat moet je gewoon aanvaarden.

Een groene stad ligt mij na aan het hart en ik ben graag creatief bezig met design en interieur. Daarom heb ik met Botawall mijn eigen start-up opgericht. Ik ontwerp plantenaccessoires die ik in een atelier in Anderlecht laat maken. Art deco is daarbij een permanente bron van inspiratie.

In mijn eerste project heb ik met het wijkcomité van de Elsensesteenweg metalen stokken op maat gemaakt voor klimplanten aan de gevels. Ook aan de boetiek Urban Therapy in de Vlaamsesteenweg heb ik zo’n constructie aangebracht voor een verticale tuin. Voor binnen heb ik moderne, stijlvolle plantenhangers en -staanders in staal en bloempotten in jute. Als je maar weinig plaats hebt in je appartement, kun je de muren en het plafond gebruiken om meer groen in huis te halen. Decoratie hoeft niet altijd een fotolijst of een poster te zijn. De artikelen zijn te koop in mijn webshop en in enkele Brusselse bloemenwinkels.

"In Brussel creëer je je eigen familie"

Nasima Amin, ontwerpster van plantenaccessoires

TERRIBLE Nasima Amin BRUZZ ACTUA 1651

In mijn pop-upstore in L’Auberge Espagnole, een project van het gewestelijke agentschap hub.brussels om ondernemerschap te stimuleren, toon ik mijn collectie. Klanten kunnen zien dat de metalen constructies helemaal niet zo zwaar zijn en dat de afwerking tot in het detail verzorgd is.

Ik verkoop ook tafellinnen en kussenslopen die gekleurd zijn met natuurverf op basis van plantaardige ingrediënten. Daarvoor ben ik naar mijn geboorteland Bangladesh getrokken. De ateliers zijn er sterk in het pure handwerk, maar scoren minder goed in de creatieve uitvoering. Op termijn hoop ik een vaste winkel te hebben en te kunnen leven van Botawall. Nu werk ik nog deeltijds voor Levi’s in Zaventem.

Ik ben opgegroeid in Dhaka. Brussel betekende voor mij geen grote cultuurschok. Het kostte mij wel zes maanden om het Engels onder de knie te krijgen. Ik ging naar St. John’s, een privéschool in Waterloo en kwam er terecht in een internationale omgeving. Dat heeft het voordeel dat ik nu vrienden over de hele wereld heb.

We houden contact via Facebook. Toen ik achttien was, keerde ik met mijn gezin terug naar Bangladesh, maar ik heb na een jaar beslist om in België te studeren. Het was toen niet evident voor een Bengaals meisje om alleen naar het buitenland te vertrekken. Mijn ouders hebben me laten gaan in de overtuiging dat ik na mijn studie zou terugkeren. Maar het beviel me hier zo goed dat ik gebleven ben. Mijn jongere zus woont intussen ook bij mij. Ik ga geregeld terug om bij mijn familie energie op te laden.

Ik woon dolgraag in Elsene. Op een beperkte oppervlakte leven zoveel verschillende mensen, het is er aangenaam om rond te wandelen en aan ontmoetingsplekken is er geen gebrek. Ik ben onlangs verhuisd van Flagey naar Stefania en heb een hond in huis gehaald. Wat Brussel zo bijzonder maakt, is dat zoveel inwoners van elders komen en weinig of geen familie in de stad hebben. Je creëert daarom je eigen familie. Het is niet ongewoon om met Kerstmis je vrienden uit te nodigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Enfant Terrible , plantenaccessoires , webwinkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni