Enfant terrible: Si-G, rapster

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
01/06/2016

Sinds vorige week dertien jaar: Cansu. Sinds kort ook Si-G, en bekend in de Brusselse hiphopscene. Wie haar ziet rappen, merkt het meteen.

De Molenbeekse heeft een hoge gunfactor op muzikaal vlak. Daar werkt ze aan. Want Si-G heeft een doel voor ogen: “Molenbeek geeft me veel kansen, al moet ik nog veel ervaring opdoen als rapster. Daarom kies ik voortdurend tussen wat goed voor me is en wat ik laten moet. Enkel zo kan ik de juiste weg bewandelen, in een ‘moeilijke wereld’ voor iedereen.”

Wie de klassieke vooroordelen overloopt, vindt dat Si-G alles tegen heeft. Vorig jaar moest ze weg bij haar moeder in Nederland. Ze woont alleen met haar zus van zestien in een flatje bij haar vader, in Molenbeek. De eindjes worden er aan elkaar geknoopt. Als Nederlandstalige Turkse spreekt ze geen woord Frans. Ook een moeilijk schoolverleden speelt haar parten. Ze zit in het laatste jaar buitengewoon basisonderwijs bij Levenslust (Schepdaal). En er is de aanleg voor obesitas. So what?
Si-G let goed op haar drankjes als we afspreken in Le Phare du Kanaal: enkel spuitwater. “Het leukste schoolvak is turnen,” glundert ze vrolijk. “Molenbeek is groot en de max! Deze stad is mijn droom. Shoppen en rondjes maken in verschillende wijken, het kan hier allemaal. Heel wat leuker dan in Nederland wonen. Maar je moet het goed plannen als je iets wilt bereiken. Anders krijg je problemen. Ik let goed op mijn schooltaken. Mijn hobby, rappen, hou ik aan de kant. Later wil ik bij de politie werken.”

Goed luisteren
Vier jaar zit het rappen haar al in het bloed. “Al die jaren in Nederland heb ik niemand ontmoet die me kan helpen met rappen, snap je. Toen ik vorig jaar terug in Brussel kwam wonen, ontdekte filmmaakster Frederike Migom me in school Windekind. Ze had me in een schoolreportage op het toenmalige tvbrussel opgemerkt. Nu gaat zij een documentaire over mijn leven maken (Migom won hiervoor scenariosteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, red.). Dus Frederike hielp me met contacten, zoals Stikstof (Brusselse hiphopgroep, red.), bij wie ik een workshop kreeg. Daar stak ik veel van op. Sindsdien ben ik echt in mijn talent gaan geloven, zeker als meisje. Als ik rap, zeker voor publiek, heb ik gewoon alles, snap je. Dan zweef ik op een goed gevoel. Ik ga er voluit voor. Mijn vader gelooft erin, en laat me gaan – al is het zijn muziek niet, want niet van zijn jeugd.”

Het grote idool van Si-G is de Marokkaanse Nederlander Lijpe (bekend van ‘Moeilijke tijd’ en liet zijn school staan om eigen tracks te maken, red.). Si-G: “Lijpe is gewoon eerlijk. Al wat hij rapt gaat over waarheden: hoe hij de dingen ervaart. Wat slecht gaat en wat hem aan geluk overvalt. Dat is trouwens de kracht van elke goede rap. Gewoon al wat je voelt in de rap zetten. Nooit liegen dus. Eigenlijk freestyle ik voortdurend alles van me af. Over negatieve dingen. Over wat ik mis, snap je. Nu wil ik een professionele clip laten maken. Daar ga ik ’s weekends cake en drankjes voor verkopen bij de Slachthuizen van Anderlecht. Ik ben hartstikke blij om wat ik al heb bereikt. Iedereen kan iets bereiken als je er echt voor gaat.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni