Enig computermuseum huist in Haren

In de kelders van het IT-bedrijf Unisys in Haren huist het enige computermuseum van België. Het museum is het levenswerk van Jacques Laffut, de gepensioneerde marketingmanager van het bedrijf. Hij leidt bezoekers vol trots rond in zijn museum.

De eerste PC van IBM die nu zijn 25-jarige jubileum viert, heeft Jacques Laffut net niet in zijn collectie. Maar zijn computermuseum in de kelders van Unisys heeft heel wat andere pronkstukken, zoals een mechanische rekenmachine van de uitvinder William Burroughs uit 1885, de verre voorloper van de pc.

Met een sprong naar de jaren 1960 komt Laffut terecht bij de eerste elektronische rekenmachine. "In het midden van de jaren zestig kostte deze machine 85.000 frank, de Kever van Volkswagen kostte toen 59.000 frank."

Laffut was tot 1995 marketingmanager bij Unisys. Eind jaren tachtig begint hij met zijn computermuseum, het enige in België. Laffut wil daarmee de geschiedenis van de informatica bewaren voor de toekomstige generaties. "De evolutie gaat steeds sneller zodat mensen zich niet meer kunnen voorstellen dat informatici vroeger de bits en bytes moesten tellen op lampjes."

:: Jacques Laffut geeft gratis rondleidingen in zijn computermuseum, maar reserveren is nodig op het nummer 02-728.05.27.
Computermuseum Unisys, Bourgetlaan 20, Haren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?