Feministische betoging loopt mis in hartje Brussel

© BVRBRUZZ
© BVRBRUZZ

Een feministische betoging die zaterdagavond door het hartje van Brussel trok, is uitgedraaid op een confrontatie met de Brusselse lokale politie. Volgens de betoogsters werden zij onverhoeds aangevallen door agenten in burger, volgens de politie moest zij tussenbeide komen omdat er in de Eikstraat graffiti werden aangebracht.

De politie heeft de betoogsters omsingeld in de Lievevrouwbroersstraat. Het is nog niet duidelijk of er arrestaties verricht zijn en hoeveel dat er dan zouden zijn.

De betoging die onder de slogan 'Reclaim the night' door Brussel trok, was omstreeks 20.30 uur aan de Kunstberg van start gegaan en had als doel "de straat 's nachts te heroveren op het seksistisch geweld", zoals de organisatie het omschrijft op haar blog. Het ging om een fakkeltocht die een inclusief, intersectioneel, opstandig en pro-choice-feminisme wou uitdragen, waarbij pro-choice zowel stond voor de vrije keuze voor abortus, om al of niet een hijab te dragen, om al of niet als sekswerker of -werkster aan de slag te gaan als voor andere mogelijke keuzes.

De betoging stond open voor alle genders behalve cisgendermannen, dat wil zeggen mannen van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn.

"Die non-mixiteit is een politieke keuze waarover we niet onderhandelen", klinkt het bij de organisatie. "Deze mars is toegankelijk voor iedereen die dagelijks seksisme ervaart. Wij strijden tegen seksisme en het patriarchaat voor en met alle betrokken personen en die strijd zou zinloos zijn als er leden van de dominante groep die cisgendermannen zijn, aanwezig zouden zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?