Fietsbrug met hindernissen

Fietsbrug Fransmanstraat Fietsbrug Fransmanstraat

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het spoor aan de Fransmanstraat is zo goed als afgewerkt. Tot grote verbazing van omwonenden en fietsers blijkt de fietshelling niet mooi effen. Ze is opgebouwd uit oplopende tredes. Niet goed, zegt de Brusselse fietsmanager.

De brug is een uitloper van het vorige wijkcontract Leopold tot Leopold en vervangt een honderd jaar oude, versleten passerelle. De futuristisch ogende stalen brug, kostprijs 2,6 miljoen euro, werd ontworpen door de bureaus Ney en MSA.

Vorig jaar werd eerst de romp geïnstalleerd. Vervolgens zette de aannemer – met enige vertraging – de sokkels neer. Zopas werkte hij de trappen en fietshellingen af. Die laatste bestaan uit tredes van 3 à 4 cm. “Lastig met de buggy,” zeggen de buurtbewoners, die wel blij zijn dat ze weer over de brug kunnen.

Ook het fietsen gaat niet lekker. “Door de combinatie van de helling en de scherpe tredes geraak je niet boven,” zegt Frederik Depoortere, fietsmanager van het Brussels gewest. En dat is bijzonder jammer omdat de brug deel uitmaakt van de geplande paleizenroute, een gewestelijk fietsparcours van het Justitiepaleis naar de Heizelpaleizen. In 2008 kreeg Depoortere nochtans inzage in het ontwerp. “Maar de tredes waren niet te zien op de plannen die wij kregen,” zegt hij. “Die zijn er later, tijdens de bouwaaanvraag, bij gekomen.”

De tredes zijn bedacht door de ontwerpbureaus, zo blijkt. “De nieuwe brug moest van de NMBS hoger zijn dan de oude. Omdat de helling niet langer kon, zou ze automatisch steiler worden, 11 procent namelijk, dat is niet te fietsen,” zegt Matthieu Mallié van Ney. “Om het stijgingspercentage te verzachten, hebben we voorgesteld om te werken met kleine tredes. Niet ideaal, maar er was weinig keuze.” Volgens Mallié stond in hun ontwerp wel dat de trappen afgeschuind zouden worden, maar dit heeft de aannemer niet gedaan.

Fietsmanager Depoortere heeft contact gezocht met Brussel-Stad in de hoop dat die met een oplossing op de proppen komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?