Fietser opgepakt die foto neemt van fout geparkeerde combi

Een fietser die op de Anspachlaan een foto nam van een politiecombi die op het fietspad geparkeerd stond, is daarvoor opgepakt en meegenomen naar het politiekantoor. De persoon, lid van fietsvereniging Gracq, heeft klacht ingediend bij het Comité P.

Het incident dateert van zondag 17 november. “Een van onze leden was op de Anspachlaan toen hij ter hoogte van het administratief centrum van de Stad Brussel een politievoertuig op het fietspad zag staan”, vertelt Eric Nicolas van Gracq. “Toen hij foto’s wilde nemen van de combi, die leeg was en geen zwaailichten aan had, werd hij aangesproken door drie politieagenten in burger die hem meenamen naar het politiekantoor.”

De fietser in kwestie kreeg daar te horen dat hij 24 uur in de cel zou moeten blijven. “Gelukkig had hij nog zijn vriendin weten te verwittigen voor zijn gsm in beslag werd genomen”, zegt Nicolas. “We hebben dan met een aantal mensen naar het commissariaat gebeld. Blijkbaar maakte dat indruk, want de man is daarop vrijgelaten. Echter zonder enige uitleg over zijn arrestatie.”

De arrestatie is volgens Gracq totaal onterecht. “Wij hebben ons geïnformeerd, en het fotograferen van een politievoertuig is niet strafbaar”, zegt Nicolas. “Er zijn wel beperkingen als je politiemannen of arrestanten in beeld brengt, maar dat was hier niet het geval.”

De fietser zelf diende ondertussen klacht in bij het Comité P. Gracq en de Fietsersbond schreven over de zaak een brief naar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS). “Dit is ook niet het eerste incident”, zegt Nicolas. “Zo werd een van onze leden al eens aangereden op het fietspad door een politievoertuig dat een file probeerde te omzeilen. Zonder sirenes of zwaailichten welteverstaan. En op ons forum staan tientallen incidenten met de fout geparkeerde politie.”

Een spijtige zaak, vindt Gracq. “Wij werken immers uitstekend samen met de fietsbrigade van de stad, die haar werk zeer goed doet”, zegt Nicolas. “Maar een deel van hun collega’s geeft niet het goede voorbeeld.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?