Film- en televisieopnames in Brussel in de lift

© Brussels Film Office

Er werd nooit eerder zoveel gefilmd in Brussel als in 2015. In totaal werden er 331 producties gedraaid in het gewest. Dat is een stijging van 57% op vijf jaar tijd. Je komt Brussel vooral tegen in reclamespots en tv-programma's, maar er werden ook 37 langspeelfilms opgenomen, zoals The Danish Girl, die volgende week uitkomt.

Vooral Brussel-stad is een populaire locatie, zegt Alexandre Dressen van het Brussels Film Office (BFO), een deel van het toeristisch agentschap VisitBrussels. 60% van de opnames in het gewest gebeurt daar. Maar ook Elsene, Schaarbeek en Sint-Gillis doen het goed. Het Hotel Métropole aan het De Brouckèreplein is een populaire locatie, net als de art nouveau-wijken, de Noordwijk en de Europese wijk.

Belgische films zoals Black of Le Tout Nouveau Testament spelen zich meestal expliciet af in Brussel, terwijl het in buitenlandse films vaak een andere stad moet voorstellen, zoals Parijs of Londen.

Steunmaatregelen en 'tax shelter'
Maar waarom is Brussel dan zo populair bij filmploegen? Dat komt voor een groot stuk door de Belgische 'tax shelter', waardoor bedrijven die investeren in film minder belastingen moeten betalen. Maar ook het BFO helpt filmploegen. Zij trekken naar buitenlandse beurzen, zoals die van Cannes, om Brussel te verkopen als filmlocatie.

Brussel overtuigt de filmmakers door hen te helpen bij hun contacten met de verschillende Brusselse instellingen, maar het BFO helpt de filmmakers ook om geschikte decors te vinden. Bovendien is er veel geschikt technisch personeel in België, en is het relatief goedkoop om in Brussel te filmen.

De toekomst ziet er alvast goed uit. Het BFO wil nog meer langspeelfilms aantrekken en lobbyt er ook voor om Brussel een prominentere plaats te geven in de verhalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?