De Nederlandse groep Breevast zet de Financietoren te koop. Vraagprijs: 1,2 miljard euro. Mocht dat bedrag betaald worden, zo schrijft La Libre Belgique op vrijdag, levert dat Breevast een meerwaarde van 600 miljoen euro op. Omdat de nieuwe eigenaar nog minstens 18 jaar van een vaste huurder – de overheid – verzekerd is, verwacht men veel gegadigden. Waaronder misschien diezelfde overheid.

Mocht dat het geval zijn, dan wordt de overheid opnieuw eigenaar, nadat ze de Financietoren in 2001 via een sale-and-lease-backconstructie aan Breevast verkocht. Op dit moment betaalt ze zo’n 54,2 miljoen euro huur per jaar, en dit tot 2034.

Door de lage rente lijkt de koop, ondanks de hoge vraagprijs, een buitenkans. Want stel dat de overheid 1,2 miljard euro tegen 1 procent leent, dan betaalt ze jaarlijks 12 miljoen euro interesten. Dat lijkt veel, maar daartegenover staat dat ze dan de huur, die vier keer zo hoog is, niet meer hoeft te betalen.

Toch ziet Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen en eigenlijke huurder van de Financietoren, dat niet gebeuren. Aan La Libre Belgique legt hij uit waarom. “Wij hebben dat geld niet. De lening die wij daardoor zouden moeten aangaan, zou de overheidsschuld verzwaren en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Volgens het Verdrag van Maastricht mag de Belgische staatsschuld niet nog hoger, ook al gaat het om investeringen die zichzelf terugbetalen. Maar ook de Regie der Gebouwen is aan handen en voeten gebonden, en mag de overheid niet in de schulden steken.

Vrijdaghs ziet echter nog een andere reden om het niet te doen. “Wat zal het gebouw nog waard zijn binnen 18 jaar? Hoe gaat de toren verouderen, en zal die nog om te vormen zijn? Misschien richten we onze kantoren binnen achttien jaar wel helemaal anders in. Waarom ons dan vastzetten?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni