Franstalige rechtbank Brussel wil evenementensector inschakelen voor megaproces

© PhotoNews

De Franstalige rechtbank van Brussel is op zoek naar een geschikte locatie voor enkele grote processen die de komende maanden moeten worden gevoerd. Voor het proces in beroep over de treinramp in Buizingen is er reeds een oplossing gevonden, maar voor de raadkamerzittingen over de aanslagen in Brussel en Zaventem en het megaproces rond een bende oplichters met 79 verdachten, is er nog geen geschikte plek gevonden. Maar rechtbankvoorzitter Sophie Van Bree is duidelijk: “die processen moeten en zullen doorgaan, desnoods in het justitiepaleis.”

Binnenkort moet de raadkamer in Brussel zich buigen over het dossier over de terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem en beslissen welke verdachten moeten worden doorverwezen naar het hof van assisen of de correctionele rechtbank. Voor die procedure, ‘regeling van de rechtspleging’ genaamd, voorziet de raadkamer maar liefst vijftien zittingen. Het eigenlijke assisenproces zal doorgaan op de oude NAVO-site in Evere, maar die is nog niet klaar om eerder al andere zaken te huisvesten. Gezien de draconische veiligheidsmaatregelen die gepaard gaan met elke zitting in het grootschalige terreurdossier, is een geschikte locatie vinden geen sinecure. Het Brusselse justitiepaleis is goed te beveiligen, maar de zittingszalen zijn te klein om alle betrokken partijen plaats te geven.

Daarnaast zal de Franstalige correctionele rechtbank zich volgend jaar ook moeten buigen over het dossier rond een bende oplichters, dat vorige week werd ingeleid. Op dat proces staan maar liefst 79 beklaagden terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, oplichting, witwassen en heling. De bende zou meer dan zeshonderd feiten hebben gepleegd en werd in mei 2019 opgerold toen 1.200 mannen en vrouwen van de federale en lokale politie huiszoekingen uitvoerden in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de streek rond Charleroi en Frankrijk.

Voor die laatste zaak stelt de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, Sophie Van Bree, voor om een evenementenbureau in te schakelen, zoals dat gebeurd is in de zaak-Pauwels. Dat proces werd onlangs gevoerd in de Lotto Mons Expo. “Het is de taak van het ministerie om een locatie te vinden, dat is niet de taak van de rechtbank”, aldus Van Bree. “De evenementensector ligt door de coronacrisis grotendeels stil, mogelijk kan er daar een oplossing worden gevonden. Als dat kan in Charleroi, waarom dat niet in Brussel? Ik heb daarom het voorstel gedaan aan de FOD Justitie om dat eens te bekijken. Hoe dan ook moeten die processen worden gevoerd binnen de termijnen die daarvoor voorzien zijn. Indien we geen andere locatie vinden, zullen we die zaken behandelen in het justitiepaleis.”

Voor het proces rond de treinramp in Buizingen is wel al een oplossing gevonden. De zaak werd eerder deze maand uitgesteld omdat de voorziene zaal niet geschikt was, maar zal vanaf 17 november doorgaan in de plechtige zittingszaal van het Hof van Cassatie, dat groot genoeg is om alle betrokken partijen een plaats te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?