Geen speelplein voor Walckierspark

Er komt een wandelpad langs het Walckierspark, maar geen speelpleintje. “Dit is een stap achteruit,” zegt de Schaarbeekse schepen van Stedenbouw Cécile Jodogne (FDF).

Al in 2011 diende Leefmilieu Brussel een stedenbouwkundige vergunning in voor de aanleg van de groene wandeling langs het Walckierspark. Dat gebied behoorde ooit toe aan het Walckierskasteel en is nu een verwilderd stuk groen, naast het Moeraske. Het staat ingeschreven als gebied van hoog biologische waarde, is alleen toegankelijk met een natuurgids en herbergt een belangrijke populatie vleermuizen en eikelmuizen. Er werden ook al zeldzame insecten ontdekt.

De aanleg van een wandelpad tussen het park en de sporen moest de Groene Wandeling vervolledigen die Leefmilieu Brussel rond Brussel heeft aangelegd. Maar de bouwvergunning had wat voeten in de aarde. Leefmilieu Brussel maakte een deel van het gebied toegankelijk voor het publiek, en plande een speelplein aan de rand van het natuurgebied. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de Milieucommissie Brussel en Omgeving (MOB). Volgens hen hebben de diertjes die er leven nood aan absolute rust.

De natuurbeschermers lijken nu gelijk te hebben gehaald. In een gewijzigd voorstel van Leefmilieu Brussel dat zopas in de overlegcommissie werd besproken, wordt er wel een wandelpad aangelegd, maar wordt dat met een afrastering afgescheiden van het natuurgebied. Er komt geen speelpleintje.

'Stap achteruit'
Schepen van Stedenbouw Cécile Jodogne is daar niet over te spreken. “Er was ons in 2011 een mooi project beloofd dat een evenwicht vond tussen de stedelijke uitdagingen en natuurbescherming. Er zou een speelplein komen en het natuurgebied zou een onderhoudsbeurt krijgen. Dat gaat nu allemaal niet door. Dit is een stap achteruit.”

Bij de MOB zijn ze voorzichtig tevreden. Bart Hanssens: “Dat het speelpleintje er niet komt, kunnen we als een overwinning beschouwen. Vraag is of het wandelpad niet voor te veel hinder zal zorgen.”

De overlegcommissie van de gemeente vraagt dat Leefmilieu Brussel toch nog terugkomt op de plannen en er een speelpleintje voorziet, net zoals een fietspad langs het park .

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?