Gerenoveerde zuidgang Brussel-Noord opent donderdag opnieuw

© sds
© sds

De renovatie van de zuidelijke doorgang van het Noordstation is af. De beter verlichte en gemoderniseerde stationsgang gaat donderdag opnieuw open voor de reizigers. Tegen 2019 moeten ook de twee andere gangen van het Noordstation gerenoveerd zijn.

De renovatiewerken aan de zuidelijke doorgang aan de kant van Rogier, onder de karakteristieke uurwerktoren, begonnen in september 2014 en liepen onderweg serieuze vertraging op. Zo bleek het geen evidentie een werf te organiseren in een werkend station waar dagelijks duizenden mensen passeren, zegt werfleider Sadegh Aghamohammad. "Bovendien bleek de bodem zwaar vervuild, waardoor de grond moest worden afgevoerd. Ook het rioleringssysteem moest onverwacht volledig worden vervangen. We zullen deze ervaring zeker kunnen gebruiken bij de volgende renovatiefases."

De gang werd vernieuwd en gemoderniseerd. Zo is er meer verlichting, een geluidsdempend plafond en graffitibestendige wandplaten. Aan elk perron is er een lift voor mensen met een beperkte mobiliteit en overal hangen bewakingscamera's om het veiligheidsgevoel te verhogen. Er kwamen nieuwe tegels, die volledig in het patroon van de oude tegelvloer werden gelegd en woensdag nog volop werden gevoegd. (Lees verder onder de foto)

© sds

Meer fietsparking
De toegang tot het station aan de Aarschotstraat werd volledig vernieuwd en kreeg een nieuwe lichtluifel. Tussen de zuidelijke gang en de centrale hal is een nieuwe winkelgalerij gecreëerd. Die gaat wel pas over een maand open, omdat de handelaars nog de tijd moeten krijgen zich daar te vestigen.

Aan de kant van het Fietspunt is de capaciteit van de fietsparking uitgebreid van 110 naar 260 parkeerplaatsen. De komende jaren zal dat aantal nog ruim verdubbelen.

Nu de gerenoveerde Zuidgang heropent, wordt vanaf morgen donderdag meteen de Noordgang onder handen genomen. Die moet af zijn in het voorjaar van 2018, en daarna is het de beurt aan de centrale gang. In 2019 zal het volledige station vernieuwd zijn (daarbij niet inbegrepen het CCN-gebouw, dat in handen is van het Gewest).

De totale kostprijs van de renovatie is geraamd op 37 miljoen euro. Voor de uitgevoerde werken aan de zuidgang werd 11 miljoen euro van dat budget gebruikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?