Gewest maakt 2 miljoen euro vrij voor strijd tegen schoolverzuim

© tvbrussel

De Brusselse regering heeft 2 miljoen euro aan subsidies toegekend aan bijna 400 projecten in het kader van het programma Preventie Schoolverzuim (PSV) dat zich richt tot alle Franstalige en Nederlandstalige schoolinstellingen van alle netten.
 

"Jongeren zullen in hun leven als volwassene voor verschillende uitdagingen komen te staan en het is noodzakelijk om hen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Geen enkele jongere mag aan zijn lot worden overgelaten. De partnerschappen tussen scholen, verenigingen, gemeenten en het Gewest zorgen voor een kwaliteitsvolle remediëring voor iedereen die daar behoefte aan heeft", zegt minister-president Rudi Vervoort.

Sinds 2000 lanceert de Brusselse regering jaarlijks een projectoproep in de strijd tegen schoolverzuim. In het schooljaar 2015-2016 zullen 22.000 leerlingen gebruikmaken van 387 projecten die voldoen aan de selectiecriteria. Het Gewest ondersteunt deze initiatieven via de gemeenten voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro.

Aan Franstalige kant moeten de 327 Franstalige projecten, zowel in het basis- als in het hoger onderwijs, leerlingen in moeilijkheden op verschillende manieren helpen om de weg naar het welslagen terug te vinden. Of het nu gaat om het mentoren van oudere leerlingen, de interventie van logopedisten of de regelmatige scholing van Roma-kinderen, het is de bedoeling van elk project om de moeilijkheden die bepaalde Brusselse leerlingen ondervinden gericht en doeltreffend aan te pakken, luidt het in een mededeling van Vervoort.

Het gros van de 60 geselecteerde projecten in het Nederlandstalige onderwijs richt zich op de gepersonaliseerde coaching van schoolverzuimende kinderen. Dit preventieve programma, dat "Time-Out" werd gedoopt, richt zich tot jongeren waarvoor alle mogelijkheden tot begeleiding zijn uitgeput. De bedoeling van het programma is om de leerlingen die ten prooi vallen aan schoolverzuim tegen te houden en te voorkomen dat ze worden uitgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?