Gezien: 350 fietsers trekken vanuit Brussel naar klimaattop in Bonn

© Twitter Lucas Demuelenaere

Zo'n 350 fietsers zijn zopas begonnen aan een fietstocht van 270 kilometer tussen Brussel en Bonn in Duitsland. Daar vindt volgende week de klimaattop van de Verenigde Naties plaats. Organisator Climate Express wil met deze tocht het klimaat terug bovenaan de internationale politieke agenda plaatsen. "De draagkracht van mens en milieu moet het uitgangspunt van alle beleid worden", zegt Charlotte Scheerens.

De fietsers verzamelden op de site van Thurn & Taxis, waar ze met opwarmingsoefeningen en motivatiespeeches klaargestoomd werden voor de lange tocht naar Bonn. Vanuit Brussel gaat het peloton naar Hasselt, waar vanavond een eerste keer halt gehouden wordt. Donderdagavond overnachten de fietsers in het Duitse Würselen, vrijdagavond komen ze aan in Bonn. Zaterdag nemen de fietsers deel aan de klimaatmars.

"We moeten de rem van ons klimaatbeleid halen", verklaart Scheerens het initiatief. "Twee jaar na het akkoord van Parijs staan we nog nergens. De uitstoot van België daalt niet, ze stijgt. Het doel is nochtans duidelijk: in 2050 moet onze uitstoot naar nul. En 2050, dat is nu. Elke nieuwe infrastructuur die we vandaag bouwen, gaat namelijk nog 40 jaar mee."

De klimaattop in Bonn wordt voorgezeten door eilandstaat Fiji, die het water letterlijk aan haar lippen ziet staan door de klimaatopwarming. "De mensen in het Zuiden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering", aldus Scheerens. "Ook zij hebben recht op duurzame ontwikkeling. We roepen onze politici op om de internationale beloftes voor klimaatfinanciering na te komen en te verhogen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?