Gordel: Bourgeois vernietigt verbod wandeling door Linkebeek

© Doulkeridis Book
Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft dinsdag het besluit vernietigd waarmee het college van burgemeester en schepenen van Linkebeek de doortocht van de erfgoedwandeling van de Gordel door de gemeente verbood. Volgens Bourgeois is dat besluit strijdig met de wet en berust het verbod op foute motieven.

Burgemeester Damien ThiƩry (FDF) zei dat de organisatoren het parcours van de wandeling niet hadden doorgegeven aan het gemeentebestuur en kan de veiligheid daarom niet gegarandeerd worden.

"Het schepencollege motiveert zijn beslissing door te stellen dat het niet wist dat de wandeling voorbij het gemeenschapscentrum De Moelie zou komen, waar een controlepost wordt ingericht. Bovendien zou het geen aanvraag voor aangepast of bijkomend parcours hebben ontvangen, terwijl de organisatie wat betreft veiligheid en de inzet van de politie volledig verschillend zou zijn. Dit klopt niet", zegt Bourgeois.

Veiligheidsvergaderingen
Het schepencollege gaf op 15 mei voorwaardelijke toelating, zonder opmerkingen. "De wijzigingen die nadien nog werden doorgevoerd werden steeds besproken op verschillende veiligheidsvergaderingen. Ook het definitieve parcours werd in bijzijn en zonder opmerkingen van de korpschef besproken. Nu stellen dat het bijkomend parcours inzake veiligheid volledig verschillend is van het vorige, klopt dus niet", zegt Bourgeois.

De N-VA-minister zegt dat een gemeente bovendien niet zomaar een wandeling kan verbieden.

Zondag had Bourgeois ook de beslissing vernietigd van een andere van een andere faciliteitengemeente, Sint-Genesius-Rode, om geen Gordelvertrekpunt in de gemeente toe te laten. Als motivatie werden financiƫle redenen en overlast ingeroepen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?