Gosuin: ‘Druk van Moslimexecutieve op Saïdi en Benzine’

"Het echte probleem is de druk van de gemeenschap op mensen als Ismaël Saïdi”, zei minister van Werk Gosuin (DéFi) in RTBF-radioprogramma Matin Première. "De voorzitter van de Moslimexecutieve zegt zelf dat er Brusselse leden gekant zijn tegen een Belgische islam, die zich integreert in de samenleving."

Theatermaker Ismaël Saïdi en zijn vzw trokken zich onder druk van allerlei kritiek terug uit een deradicaliseringsproject van het Gewest.

“Heeft u het interview gelezen met de voorzitter van de Moslimexecutieve dit weekend?”, zei Gosuin. “Hij zegt: ‘Ik wil richting Belgische islam. Maar vooral in Brussel zijn er leden van de Executieve die zich verzetten tegen deze natuurlijke evolutie die erop gericht is dat de Belgische islam zich integreert in de Belgische samenleving en de wetten van het Belgische volk respecteert’.”

Volgens Gosuin betekent dat dat “er in Brussel verzetshaarden bestaan die zich kanten tegen een modernisering van de islam. En die spelen mee wanneer het gaat over de druk die uitgeoefend is op mensen als Saïdi, Michael Privot (van Empowering Belgian Muslims, red.) en islamoloog Rachid Benzine."

Gosuin ziet maar één oplossing: de sensibilisering van jongeren. “We gaan jongeren moeten blijven uitleggen dat de weg van een islam die niet een westerse islam is onmogelijk is. Dat de Koran volledig compatibel is met onze wetten, maar dat ze evident genoeg niet moeten luisteren naar de meest radicale bewegingen. We zetten onze actie tegen het radicalisme dus voort.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?