Groene promenade tussen Helihavenwijk en stad

De Helihavenwijk is het scharnierpunt tussen de Noordruimte, de Havenlaan en het toekomstige Thurn & Taxis-terrein. Het wordt dan ook hoog tijd dat de verloederde buurt geïntegreerd wordt in het moderne stadsbeeld, vinden vastgoedgiganten CB Richard Ellis en Jones Lang LaSalle.

Het gebeurt niet vaak dat ze samen een persconferentie geven, maar voor één keertje bundelden twee van de belangrijkste spelers op de Brusselse vastgoedmarkt de krachten om een duidelijke boodschap uit te sturen: er moet dringend iets gebeuren met de verloederde Helihavenwijk. Het stukje Brussel dat gekneld zit tussen de kantoorgebouwen van de Noordruimte, het kanaal en het stadscentrum, is de enige plek die nog plaats biedt voor uitbreiding van de kantoren van de Noordruimte, zeggen de makelaars.

Toch willen ze in de eerste plaats aandacht schenken aan de woongelegenheid in de wijk. "Er zijn al genoeg kantoorblokken in de twee aangrenzende zones," vindt David Vermeesch van CBRE.

"Het mag dus zeker niet de bedoeling zijn om ook ertussenin nog hoge torens neer te poten. De uitdaging is om in de Helihavenwijk woongelegenheid te verzoenen met kantoren. Geen te hoge gebouwen dus, en ook veel handelszaken. De Helihavenwijk moet echt een eigen aantrekkingskracht krijgen, die de mensen zelfs vanuit de stad lokt."

Daarvoor is een soort verbinding met het centrum nodig, want momenteel snijdt de Leopold II-laan de wijk af van de stad. CBRE en JLL pleiten dan ook voor een kilometerslange groene wandelstrook langs het Kanaal, die helemaal van de Vismarkt tot aan het Vergotedok zou moeten lopen, in de stijl van de negentiende-eeuwse promenades.

Ook de Antwerpsesteenweg moet één lange woonas worden, en bijvoorbeeld de Simon Bolivarlaan zou beter in breedte gehalveerd worden. Zeker wanneer het Thurn & Taxis-project uitgewerkt wordt tot een soort stad in de stad, zal deze verbinding goed van pas komen, luidt het argument.

BPA
Het is opmerkelijk dat vastgoedmakelaars zich tegenwoordig ook met stedenbouw op grotere schaal bezighouden, en verder kijken dan de gebouwen die ze op de markt willen brengen.

Maar het is ook geen toeval dat BC Richard Ellis en Jones Lang LaSalle nu naar buiten treden met hun verzuchtingen. Het Gewest buigt zich momenteel over een nieuw Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) voor de hele omgeving. Normaal gezien zou dat er nog deze zomer moeten komen.
Karolien Merchiers

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?