Gsm geeft herkomst bezoekers Winterpret prijs

Voor het eerst beschikt de Stad Brussel over zeer exacte bezoekerscijfers voor Winterpret, inclusief de herkomst van de bezoekers. De Stad zet daarvoor twee nieuwe meetmethodes in, allebei op basis van uw gsm. In de drie onderzochte dagen begin december trok Winterpret 406.000 unieke bezoekers.

Op de persconferentie over Winterpret gaf burgemeester Yvan Mayeur (PS) cijfers voor 72 uur van vrijdag 2 tot zondag 4 december.

De gegevens werden verzameld op basis van twee nieuwe meetmethodes, zei de burgemeester. Mobiele telefoonoperator Proximus kan alle nummers van passanten (ook van alle andere operatoren) in de zone van Winterpret en het begin van de Nieuwstraat linken aan het adres van de gebruiker, en geeft die geaggregeerde data door aan de Stad. Die krijgt dus geen gegevens van individuele bezoekers, maar wel waar de Winterpretklanten in het algemeen vandaan komen.

"We deden het voor het eerst in de Westhoek in 2014, naar aanleiding van de herdenkingen daar", zegt woordvoerder Jan Margot van Proximus aan BRUZZ. "Daarna volgden nog grote evenementen als het Lichtfestival in Gent of de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Sinds november lanceerden we de MyAnalytics-methode ook voor kleinere organisatoren." 

De Stad Brussel maakt er dus voor het eerst gebruik van. Daarnaast verzamelt de informatica-afdeling van de Université Libre de Bruxelles (ULB) gegevens over alle gsm's in de zone die wifi-netwerken zoeken. Dat zou vergelijkbare 'big data' moeten opleveren. In januari komt de Stad met definitieve cijfers op basis van beide meetmethoden.

Populair bij Brabanders en Fransen
In de drie onderzochte dagen trok Winterpret 406.000 unieke bezoekers, die niet in de zone wonen of er werken. 192.000 mensen komen uit het Gewest zelf, 110.000 uit de rest van België, en nog eens 104.000 uit andere landen.

Niet geheel verrassend trok de kerstmarkt in de binnenstad vooral inwoners van Brussel-Stad zelf, met 21.200 bezoekers. Daarna volgden Elsene, Etterbeek en Schaarbeek.

De Belgische, niet-Brusselse bezoekers kwamen voornamelijk uit Waals-Brabant (21.300), Henegouwen (21.100) en Vlaams-Brabant (18.100).

Veruit de grootste groep buitenlandse bezoekers zijn de Fransen, die in dat ene weekend met 26.600 waren. Ze werden gevolgd door 10.600 Spanjaarden en 6.670 Duitsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?