Eenvoudig Nederlands

Handelaars achter Noordstation willen actie tegen overlast en onveiligheid

EC, KVDP
© BRUZZ
10/09/2021

Het is onveilig in de buurt achter het Noordstation. Dat zeggen de handelaars in de wijk. Deze week gebeurde daar een schietpartij. De burgemeesters van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node vragen hulp aan de federale regering.

Deze week was er een schietpartij in de Aarschotstraat. Die straat ligt achter het Noordstation. Eerst was er een gevecht. Daarna schoot iemand op een man. Hij raakte zwaargewond. Volgens de handelaars in de buurt zijn de problemen groter dan ooit.

“Ik heb hier al elf jaar een winkel, maar de problemen kwamen nog nooit zo dicht”, zegt Moussa. “Vroeger was er overlast in de Aarschotstraat, maar geen diefstal of geweld tegen handelaars en bewoners.”

Mohamed El Hajaiji kent de buurt heel goed. Hij woont en werkt daar al heel lang. Mohamed is voorzitter van Brabant Shopping, de vereniging van handelaars. “Er verandert al jaren niets aan de situatie”, zegt hij.

Federale regering

De handelaars en bewoners in de buurt praten regelmatig met de politie en burgemeesters. Maar zij kunnen weinig doen. Vaak zorgen transmigranten voor problemen. Transmigranten zijn mensen die naar een ander land willen reizen, bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk. En over transmigranten kunnen burgemeesters niet beslissen.

De federale regering kan dat wel. De federale regering, dat zijn de ministers die voor heel het land beslissingen nemen. De burgemeesters vragen hulp aan de federale regering. “We hebben de ministers jaren geleden ondervraagd”, zegt Cécile Jodogne, de burgemeester van Schaarbeek. “Ze beloven veel, maar er gebeurt nooit iets.”

De burgemeester van Schaarbeek en haar collega in Sint-Joost-ten-Node willen meer federale politie op straat.

Drugs

Mohamed heeft een lampenwinkel in de buurt van het Noordstation. Hij zegt dat er meer problemen zijn sinds het begin van de lockdown vorig jaar. Toen waren de winkels gesloten. “Mensen verkochten drugs op straat. Dat kon iedereen zien”, vertelt hij. “Dat is niet veranderd.”

“Het begon met diefstal. Eerst waren mensen bang van de politie. Nu niet meer, want ze worden altijd vrijgelaten. Daarna werd het diefstal met geweld, daarna agressie en nu drugshandel.” De winkels in de buurt verliezen veel geld. Maar dat is niet meer zo belangrijk. “Het gaat over onze veiligheid”, zegt Mohamed.

'Hel'

Yasmina Zaki woont sinds drie jaar in de Brabantstraat, een straat naast de Aarschotstraat. Het is een mooi appartement, maar ze wil naar Vilvoorde verhuizen. “Voor mijn deur is het de hel”, zegt Yasmina.

Yasmina volgt avondlessen. Als ze daarna thuis komt, wacht haar man buiten. Want Yasmina is bang. Daarom wandelt ze altijd met haar gsm in haar hand. Zo kan ze snel iemand bellen als er iets gebeurt. "Ik ben al aangevallen geweest toen ik thuis was", vertelt Yasmina. "Iemand gooide een fles naar mijn raam."

Volgens de buurt laat de politiek deze wijk in de steek. De federale ministers zeggen dat ze actie willen ondernemen.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni