Helft van postbeambten in Brussel spreekt geen Nederlands

© PhotoNews
| Bpost.

Achttien van de 34 postkantoren in Brussel beschikt niet over Nederlandstalig personeel. “De taalwet wordt niet nageleefd en daar is de Vlaming de dupe van”, foetert Kamerfractievoorzitster Barbara Pas (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij federaal minister voor Post Philippe De Backer (Open VLD).

Van de 237 personeelsleden behoren er 42 tot de Nederlandse taalrol (17,7 procent). De overgrote meerderheid is dus Franstalig. In achttien van de 34 postkantoren is geen Nederlandstalige aanwezig.

Uit de cijfers blijkt niet alleen dat er een tekort is aan Nederlandstalig personeel. Ook de tweetaligheid in de Brusselse postkantoren laat te wensen over, voornamelijk bij de Franse taalrol. Van de 42 Nederlandstalige personeelsleden beschikken er 38 over een tweetaligheidsattest (90,5 procent), bij de Franstaligen zijn er dat 77 ofwel slechts 39,5 procent.

Dat geeft een nettoresultaat van een verwaarloosbaar aantal van vier postbeambten die het Frans niet machtig zijn. Wat het Nederlands betreft, is slechts 119 van de 237 postbedienden (50, 2 procent) de taal kundig.

Taalopleidingen

"Het kan niet zijn dat men anno 2020 de taal van de meerderheid van de bevolking niet meester is", zegt Pas bij BRUZZ. "Er moeten gewoon meer Nederlandstaligen aangeworven worden. Of waarom laat men de Franstalige personeelsleden geen opleiding volgen zodat ook zij de tweetaligheidsattesten behalen?"

Het Anderlechtse Bpost-bureau ‘Autonomie’ aan Lemonnier heeft tot slot zijn naam niet gestolen. In het Nederlands kan je er helemaal geen hulp krijgen, want van de vijf Franstalige personeelsleden is niemand tweetalig.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?