Hennep kledinglijn voorgesteld aan Belgische designers

© MAD Brussels
| Het mode - en designcentrum MAD Brussels aan de Nieuwe Graanmarkt: een nieuw creatief baken.

In design- en modecentrum MAD Brussels werd gisteren een nieuwe, Belgische textielsoort voorgesteld aan 80 Belgische designers. Het nieuwe materiaal is gemaakt van hennep, een plantensoort die in onze contreien lang werd ondergewaardeerd.

In designcentrum MAD werd gisteren de hennep-collectie van 11 Belgische designers voorgesteld, met daarnaast ook 300 lopende meter aan ecologische hennep, samen met mixen van wol en linnen.

"We hebben in het westen nogal wat vertraging opgelopen bij de ontdekking van hennep als multi-inzetbaar materiaal", zegt agronoom en styliste Valentine Donck van vzw Valbiom. Sinds anderhalf jaar steunt de Waalse overheid henepproductie.

Verboden gewas

Vzw ValBiom was al gespecialiseerd in het het promoten van energie uit biomassa en werd afgelopen zomer aangesteld door de Waalse overheid om de haverproductie op te volgen. In Walonnië produceren zo'n 45 boeren hennepplanten, goed voor zo'n 465 hectare grond. "In de jaren vijftig werd het verboden om hennep te kweken. Maar nu herpakken we ons, en we zien een stijging van de productie in heel Europa", gaat Donck verder.

De productie van hennep is zeer milieuvriendelijk, vertelt ze. "We hebben geen pesticiden of onkruidverdelgers nodig om het te kweken. Er is ook geen bekende ziekte waar de gewassen onder lijden. De productiehoeveelheid per hectare is indrukwekkend en bovendien neemt hennep enorm veel CO² uit de lucht. Daarnaast beschermt het ook de plaatselijke fauna, want de gewassen groeien tot 4 meter hoog. Verschillende soorten insecten doen zich tegoed aan de bloemknoppen. Het is trouwens goed als isolatiemateriaal, en ook in de cosmetica levert hennep een bijdrage."

De opbrengst van de 'modeshow' en de kledinglijn gaat naar de productie van nieuwe hennep, die hopelijk nog fijner en steviger zal zijn. De kledinglijn die gisteren werd voorgesteld, is vanaf nu ook verkrijgbaar in enkele Brusselse kledingzaken zoals Marie-Jeanne of Humana.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?