Het wederwoord en de wet op de camerabewaking

Christophe Degreef, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
24/11/2010
Johan Verleije, de woordvoerder van de politiezone Noord, blijft erbij dat Arnold Karskens de openbare orde heeft verstoord. En volgens de gebouwbeheerder van het Communicatiecentrum Noord of CCN, waar de arrestatie plaatsvond, zijn de camerabeelden van die avond gewist. Volgens de wet heeft Karskens wel het recht om beelden waarop hij te zien is, op te vragen, en moeten beelden bewaard blijven als ze kunnen helpen in het identificeren van een ordeverstoorder.

Elk woord verdient een wederwoord, en daarom belden we met de woordvoerder van de politie om de andere kant van het verhaal te belichten.

Johan Verleije: "Zoals altijd heeft Securitas ons gevraagd om in de nacht van 6 op 7 november, toen er nog geen uitzonderingsmaatregel was, het CCN-gebouw te ontruimen. De habitués, voornamelijk daklozen, gaan meestal vanzelf weg. Karskens was er die nacht ook. We hebben hem gevraagd om het gebouw te verlaten, maar hij wilde niet. Nadien is hij toch buiten gaan staan, met veel tegenzin. Hij heeft dan foto's gemaakt."

Hij heeft de asielzoekers opgeruid, zegt u.
Verleije: "Opruien is misschien wat overdreven. Ik was er zelf niet bij, maar naar wat ik gehoord heb, was er *delete* wel sprake van inmenging. En dat wordt door ons gezien als een verstoring van de openbare orde. Karskens *delete* heeft met de mensen gesproken en ze wel degelijk opgehitst."

Mag een journalist - los van het ophitsen - zijn werk dan niet doen?
Verleije: "Natuurlijk wel. Het is niet verboden om verslag uit te brengen van een politieoptreden, maar hier heeft hij ons werk bemoeilijkt."

Karskens zegt dat zijn foto's gewist zijn.
Verleije: "Dat klopt niet. We hebben geen foto's gewist."

Karskens zegt dat hij zijn onschuld kan bewijzen met behulp van de camerabeelden in het CCN. Hebt u de beelden opgevraagd?
Verleije: "Ja, bij de beveiligingsfirma. Maar die beelden zijn gewist. Ze worden maar enkele dagen bijgehouden."

De journalist vraagt excuses van de politie.
Verleije: "Excuses? Karskens zou me eens moeten bellen. Ik neem het niet dat hij mij in de pers een leugenaar noemt. Er zijn limieten, ook aan wat journalisten opschrijven."

Dat de camerabeelden gewist zijn, bevestigt Raphaël Fontenoy, de gebouwbeheerder van het CCN. "Spijtig genoeg zijn die beelden niet meer beschikbaar, en er waren die avond ook camera's in de bewuste zone van het CCN die niet werkten. Zolang er geen vraag is om beelden te bewaren, worden die beelden na een paar dagen gewist. Dat gebeurt automatisch en volgens de procedures."
Ter plaatse in het CCN blijkt dat er elke nacht heel wat asielzoekers blijven overnachten. Het gaat in de meeste gevallen om gezinnen met kinderen. Op de plaats waar Karskens aangehouden is, hangt een bordje waarop staat dat het station gesloten is tussen een en vier uur *delete* 's nachts. Er hangt ook een camera.
Verleije: "Momenteel is het zo dat we om humanitaire redenen iedereen 's nachts in het station laten overnachten. Iedereen, dus ook mensen zonder kinderen. De voorwaarde is wel dat de situatie te handhaven blijft en dat er geen overlast wordt veroorzaakt."

Hoe lang blijft deze maatregel van kracht?
Verleije: "Dat weten we niet. Het is een humanitaire beslissing, en zolang Fedasil geen oplossing heeft voor het opvangprobleem, vrees ik dat de situatie nog een tijdje zal duren. Nu ja, de gemeente of de eigenaar van het gebouw kan wel ingrijpen als de situatie uit de hand loopt."

Wordt het station/het CCN dan bewaakt?
Verleije: "Jawel. Securitas patrouilleert dag en nacht, de spoorwegpolitie houdt een oogje in het zeil en vaak wordt er een beroep gedaan op onze diensten."

Volgens de wet op de camerabewaking van 21 maart 2007 heeft Karskens wel het recht beelden op te vragen die van hem gemaakt zijn. De wet laat ook toe dat camera­beelden maximaal één maand bijgehouden worden, tenzij ze een bijdrage kunnen leveren tot het bewijzen van een misdrijf of schade of tot het identificeren van een dader, een ordeverstoorder, een getuige of een slachtoffer: dan mogen ze langer bijgehouden worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni