Maar liefst 88 procent van de Brusselaars vindt dat hun wijk een veilige plek is om te wonen. Dat blijkt uit een verslag van het Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid. Maar als het om de geregistreerde misdrijven gaat, zijn er grote verschillen tussen de wijken. Bekijk op onderstaande kaarten hoe het zit in jouw wijk.

Eerst het veiligheidsgevoel. Daarmee lijkt het goed te gaan. De grote meerderheid (88 procent) van de inwoners van het gewest vindt dat hun wijk een veilige plek is om te wonen. Ook het veiligheidsgevoel op het openbaar vervoer evolueert in de goede richting. Bij de toeristen steeg het veiligheidsgevoel tussen 2015 en 2017. Enkel bij zakenlui en bezoekers van beurzen en colloquia daalde het veiligheidsgevoel in 2016, het jaar van de aanslagen.

Het verslag geeft ook info mee over de verschillende misdrijven per wijk. Niet iedereen geeft een misdrijf aan, dus omzichtigheid is geboden bij de interpretatie. Toch geeft het een idee van de relatieve veiligheid van een wijk.

Geregistreerde misdrijven

p34_Aantal_geregistreerde_criminele_daden

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

De geregistreerde misdrijven schieten omhoog in vijf wijken in en rond het centrum: de Grote Markt, de Brabantwijk, Kuregem-Bara, de Hallepoort en Matonge. Daar werden in 2016 meer dan 1.500 criminele feiten geregistreerd.

In de wijken van de tweede kroon en dan vooral die in het rijkere (zuid-)oosten, ligt het aantal geregistreerde misdrijven bijna altijd onder de 1000.

Diefstal met geweld

p35 kaarten preventie en veiligheid diefstal met geweld

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

Vooral het centrum gaat gebukt onder diefstallen met geweld. Het gaat om 7.238 feiten, waarvan 2.382 te lokaliseren op wijkniveau, en dus weer te geven op deze kaart.

De wijken waar dat het meest voorkomt zijn Grote Markt, Martelaarswijk en de Koninklijke Wijk. Het zijn wijken met een relatief lage bevolkingsdichtheid, waar overdag wel veel mensen komen. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw, Dansaert, Begijnhof-Diksmuide en Zavel scoren hoog.

Buiten de vijfhoek doen Kuregem-Bara en de Europese wijk het minder goed.

Slagen en verwondingen

p36 kaarten preventie en veiligheid slagen en verwondingen

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

In 2016 zijn er 8.415 slagen en verwondingen geregistreerd in het Brussels gewest, waarvan 60 procent gelokaliseerd kon worden.

Het is duidelijk dat het centrum op dat gebied het gevaarlijkst is. Meer bepaald in Dansaert, Grote Markt, Martelaars, Stalingrad en de Koninklijke wijk komt dat soort criminaliteit veel vaker voor dan gemiddeld. Ook de wijken net rond de Vijfhoek, scoren hoog, zoals de Hallepoort, Matonge en de Europese wijk.

Volgens het Observatorium is er (opnieuw) een breuklijn tussen het oosten en het westen van de stad, waarbij het in het oosten nog kalmer is. Maar in het algemeen geldt: hoe verder van het centrum, hoe rustiger. Alleen de universiteitswijk en Erasmus vormen een uitzondering.

Diefstal uit wagen

p38 kaarten preventie en veiligheid diefstal uit wagen

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

Weer een scheiding tussen oost en west, en weer is het minder goed in het westen van de stad. Vooral in Anderlecht en Molenbeek wordt al eens iets uit een wagen gegrist. Het gaat om 14.538 geregistreerde feiten, waarvan 6.107 te lokaliseren op wijkniveau.

Maar de wijken binnen de vijfhoek zijn koploper. Stalingrad, Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw, Zavel, de Koninklijke wijk en Martelaars zijn de wijken waar het meeste diefstallen uit wagens zijn geregistreerd. Verder van het centrum is dat vooral in Erasmus, de Vijvers van Elsene en Machtens.

Inbraken

p39 kaarten preventie en veiligheid inbraken

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

Maar liefst 83 procent van de inbraken (7.512 in totaal) wordt geregistreerd, een percentage dat een pak hoger ligt dan bij de vorige misdrijven. In tegenstelling tot bij die andere misdrijven zijn het hier vooral de buitengebieden die getroffen worden. In het westen zijn het vooral wijken ver van het centrum zoals Houba, Potaarde, Buffon en Neerpede. In de 'arme sikkel' worden veel minder inbraken genoteerd.

In het oosten liggen de wijken meer verspreid, met een cluster rond Berckmans-Munthof en Louiza, een cluster van wijken die de metro naar het Oosten volgt, en Diesdelle, in het zuiden van Ukkel.

Verkoop van drugs

p40 kaarten preventie en veiligheid drughandel

© Brussels Observatorium voor Preventie en Veiligheid

Voor drugs moet je in Molenbeek en Anderlecht zijn. Al moet gezegd dat de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde voor 'drugs' een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld voor autodiefstallen. Dat betekent dat het fenomeen veel gelijker over de stad verspreid is. In totaal zijn slechts 512 feiten van de 1.323 geregistreerde feiten gelokaliseerd, en te zien op deze kaart.

Naast Weststation en de verschillende Kuregem-wijken, scoort binnen de Vijfhoek ook de Zavel hoog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni