Hommage aan vermoorde leerkracht bij Franse ambassade

© Latifa Aït-Baala via Twitter
| De hommage aan Samuel Paty lokte enkele tientallen Fransen in België naar hun ambassade.

Tientallen Fransen die in België wonen en andere sympathisanten hebben zondag aan de ambassade van Frankrijk in Brussel een stille hommage gebracht aan Samuel Paty, de leerkracht die vrijdag in Conflans-Sainte-Honorine nabij Parijs onthoofd werd. De Franse ambassadrice in België Hélène Farnaud-Defromont vervoegde de aanwezigen.

Het eerbetoon ontstond spontaan naar aanleiding van de moord op Samuel Paty, de geschiedenisleerkracht die door een 18-jarige Tsjetsjeen onthoofd werd, nadat hij Mohammed-cartoons had getoond in de les. De dader werd door de politie doodgeschoten.

"Dit is een boodschap van eenheid. We stellen ons op tegen het fanatisme, de intolerantie en de haat en ijveren voor het recht op de persvrijheid en dus ook karikaturen. We steunen de onderwijzers die blijven lesgeven, ook al krijgen ze soms tegenwind. Ze moeten debatten blijven opzetten en daarbij moeten ze in discussie blijven gaan, want vaak kunnen ze overtuigen", vertelt initiatiefnemer Boris Faure.

'Je suis enseignante'

Aan een foto van Samuel Paty, met het onderschrift "Vermoord omdat hij opvoedde", legden mensen bloemen en cartoons neer. Onder de aanwezigen was ook een vrouw die een bord droeg met daarop de boodschap "Je suis enseignante" ("Ik ben leerkrachte").

In de Franse hoofdstad Parijs betoogden zondag duizenden mensen met die slogan, net als #jesuisSamuel een eerbetoon aan de vermoorde leraar, en een verwijzing naar de solidariteitsslogan #jesuisCharlie na de aanslag in 2015 op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?