HUB: 'Niet meer als vrouw verkleden na verkrachting'

© Ben2
Mannelijke HUB-studenten krijgen het uitdrukkelijke advies zich voor doopactiviteiten niet langer als vrouw verkleden en omgekeerd, want "bepaalde groepen vinden dat provocerend." Het advies komt er na de verkrachting van een mannelijke student vorige maand.

De studentenbegeleider van de Hogeschool-Universiteit Brussel vaardigde het advies uit in overleg met de studentenorganisatie van de HUB. Een woordvoerder van de HUB zegt aan brusselnieuws.be dat het niet om een richtlijn van de HUB-directie gaat. Tegelijk distantieert de school zich niet van het advies.

Het incident waar deze maatregelen het gevolg van zijn, gebeurde op 15 oktober. Een 19-jarige mannelijke student, die als vrouw verkleed was, was toen na een studentenactiviteit onderweg naar een vriend.

Op het Martelarenplein werd hij omsingeld door een groepje allochtone jongeren. Ze sloegen het slachtoffer neer, stalen zijn gsm en duwden hem vervolgens naar een verlaten parking even verderop. Daar werd hij brutaal verkracht door twee van de jongeren. Vermoedelijk ging het om een geval van homofoob geweld.

De studentenbegeleider en ombudsman van de HUB geeft nu een aantal opmerkelijke adviezen. "We hebben besloten dat de dopen afgelopen moeten zijn vóór de winkels in de Nieuwstraat sluiten", zegt studentenbegeleider Marc Ophalvens op de studentenwebsite erasmix.be. "Het thema waarbij mannen zich in vrouwen verkleden en vrouwen in mannen, mag niet meer. Want bepaalde groepen ervaren dat als provocerend."

Politiebescherming
Voorheen kregen studentendopen in Brussel al politiebescherming als ze vooraf gemeld werden. Na het incident van vorige maand werden die veiligheidsmaatregelen nog verscherpt.

Intussen werden twee verdachten, 15 en 17 jaar oud, opgepakt. De daders werden gefilmd maar toch duurde het nog een maand vooraleer één van de daders, een 15-jarige jongen, werd opgepakt. En dat leidt tot onrust bij de studenten, zo staat te lezen op de website van de Erasmushogeschool. Dit weekend werd een tweede verdachte gearresteerd, een jongen van 17. De twee zitten opgesloten in de jeugdinstelling van Saint-Hubert.

Op de campus deed ook een tijdje het gerucht de ronde van een tweede geval van verkrachting. Mogelijk gaat het om een vals gerucht.

Bruno De Lille: 'HUB geeft verkeerd signaal'
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen) is niet te spreken over de maatregel van de HUB. De HUB moet onmiddellijk een bericht uitsturen waarbij men toegeeft een vergissing te hebben begaan." (Zie verder het stuk over de reacties in de link hiernaast).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?