Huisartsentekort in tien Brusselse gemeenten

© brusselnieuws.be
02/08/2011
In tien van de negentien Brusselse gemeenten is er een tekort aan huisartsen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering (Riziv). In heel België gaat het om vier op de tien gemeenten.

Op twee jaar tijd verdubbelde het aantal gemeenten met een tekort in ons land. Nochtans bestaat er een premie van 20.000 euro voor huisartsen die hun praktijk vestigen in een gemeente met een tekort aan huisartsen. In het Brussels gewest gaat het om Anderlecht, Brussel, Evere, Elsene, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) stelt zich vragen bij de lijst. "Ik begrijp echt niet hoe die lijst is opgesteld," zegt SVH-ondervoorzitter Baeke. "Er zou een correct huisartsenkadaster moeten komen met een duidelijk overzicht van waar welke huisarts werkt en hoeveel werk hij doet. Het kadaster dat minister Onkelinx aan ons heeft getoond, is onvolledig, onjuist en dus onbruikbaar," legt Baeke uit. Hij pleit ervoor dat de gemeenschappen zelf een kadaster opstellen op basis van de gegevens van de huisartsenkringen.

De premie van 20.000 euro die huisartsen krijgen als ze zich vestigen in een gemeente met een huisartsentekort is volgens Baeke ook niet de juiste hefboom. "Het is misschien leuk voor sommige mensen die in het beroep stappen, maar daarvoor doet men het niet. De overheid zou beter inspanningen doen om het beroep op zich aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door de administratieve rompslomp te verminderen en in te zetten op informatisering," besluit Baeke.

Ook Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), relativeert de toename van het aantal gemeenten met een tekort aan huisartsen. Volgens Moens ligt het gehanteerde criterium gewoon te laag en heeft de toename van het aantal gemeenten op de lijst vooral te maken met de bevolkingsgroei door de gestegen immigratie en door de hoge nataliteit.

De BVAS-voorzitter krijgt naar eigen zeggen signalen dat de premie van 20.000 euro voor huisartsen die zich vestigen in een gemeente met een tekort werkt. "Die aanmoedigingspremie werkt wel degelijk. Het maakt het voor jonge artsen aantrekkelijker om in het beroep te stappen," besluit Moens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni