Idrissi boos om 'seksistische' Bikini bike wash

Vlaams parlementslid Yamilla Idrissi (SP.A) is verontwaardigd over het initiatief Bikini bike wash, dat plaatsheeft tijdens de Autoloze Zondag, en die vooroordelen over vrouwen zou bevestigen. Vooral dat staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) de actie steunt, zit haar hoog. De Lille benadrukt dat het gaat om een humoristische parodie op de clichébeelden van de 'babe bij de auto'.

Tijdens de week van de vervoering vinden dit jaar wel meer opmerkelijke acties plaats. Een daarvan is de Bikini bike wash, waarbij op Autoloze Zondag enkele aantrekkelijke jongens en meisjes fietsen zullen schoonmaken.

Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) vindt dat deze activiteit de seksistische vooroordelen over vrouwen bevestigt en versterkt. "Het is choquerend dat deze campagne gefinancierd wordt door een staatssecretaris voor Gelijke Kansen", zegt ze. "Waar is de genderklik van staatssecretaris De Lille gebleven? Een minister van Gelijke Kansen moet er toch op letten dat een promocampagne - al dan niet met een knipoog - geen seksistische boodschap bevat."

Tenslotte vraagt de Brusselse politica zich af of een Bikini bike wash wel effectief iemand op de fiets zal krijgen. "Eigenlijk faalt de campagne twee keer: ze versterkt de vooroordelen over vrouwen en mist haar doel.'

De Lille: 'Ook bij Gelijke Kansen is er plaats voor humor'
Bruno De Lille is het helemaal oneens met de kritiek. "Van meetaf aan hebben we duidelijk gemaakt dat de Bikini bike wash een humoristische parodie is op schaarsgeklede vrouwen die men aantreft op autosalons", zegt hij aan brusselnieuws.be. "De reactie van Idrissi is heel merkwaardig. Ik nodig haar uit om zelf met haar fiets naar de Bikini bike wash te komen, en pas dan zal ze kunen oordelen of de actie al dan niet seksistisch is."

Op de vraag of De Lille deze kritiek niet had verwacht, zegt hij het volgende: "Ik heb het initiatief afgetoetst bij vrouwen in mijn omgeving, en allemaal zagen ze daar de humor van in. Mevrouw Idrissi blijkbaar niet, en dat is jammer. Ook wat Gelijke Kansen betreft moet er plaats zijn voor humor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?