Jets buurtcomité plaatst eerste gevelbanken in Brussel

© Gevelbank
| Koffie op de gevelbank

Buurtcomité Dupré & Co plaatst als eerste in Brussel gevelbanken. Die staan toe om voor je huis te gaan zitten en zo meer contact te hebben met buurtbewoners.

Wie in de stad woont, heeft vaak weinig contact met zijn directe buren. Nochtans volstaat het vaak om even voor je deur te blijven stilstaan om toch aan de praat te raken met voorbijgangers.

Het concept van de gevelbank, dat overwaait uit Gent, maakt dat rondhangen voor eigen deur een pak aangenamer. Het idee is eenvoudig: je verankert dragende scharnieren in je gevel, waarop je een plank legt als je buiten wil zitten.

Als de bank niet in gebruik is, kan je de verankering wegklappen of gebruiken om een fiets aan vast te maken.

Tuin naar het noorden

In Jette plaatsen buurtbewoners volgende zondag nu 10 van die gevelbanken. “Het is gewoon leuk om meer automatisch contact te hebben met je buren”, legt Liesbeth Velghe van het buurtcomité uit. “Aan onze straatzijde liggen de tuinen bovendien naar de noordzijde, het is dus ook een manier om van de zon te genieten.”

Dat je de bank ook kan wegnemen is een must, zegt Velghe. “Aan het station van Jette hier verderop zie je dat permanente banken ook hangjongeren aantrekken tot heel laat ’s avonds.”

De banken komen er met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie via Bruss-it, een fonds voor vernieuwende stadsprojecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?