© KH | Zwemtest in de grote vijver in 2019.

Jongeren mogen in Anderlechtse vijver zwemmen (en publiek volgend jaar ook)

Kris Hendrickx
© BRUZZ
23/07/2020

Een twintigtal jongeren mag vanaf augustus een van de vijvers van Neerpede gebruiken voor zwem- en wateractiviteiten. Momenteel timmeren ze nog aan vestiaires en douches voor de site. Vanaf volgend jaar zou de vijver geopend worden voor het publiek.

Vorige zomer was er al een zwemtest in de grote vijver van Neerpede, onder het waakzame oog van Pool is Cool en het Brussels Gewest.

Die test krijgt nu een verlengstuk in een andere, kleinere vijver vlakbij. Het beroepsreferentiecentrum (BRC) Bouw bracht een groep van 17 jongeren samen, waaronder de helft meisjes. De groep bouwde de hele maand juli kleedhokjes en andere infrastructuur voor wateractiviteiten in en op de vijver. Naast vestiaires komen er bijvoorbeeld ook douches.

Het project kreeg de naam Build for Water mee, krijgt de steun van de Koning Boudewijnstichting en ook werkervaringsproject FIX is betrokken. Het initiatief wil jongeren naar de bouwsector oriënteren.

build for water
© Build for Water | Onder de bouwende jongeren bevinden zich ook heel wat meisjes.

De jongeren krijgen meteen ook het recht om de plek vanaf 1 augustus te gebruiken voor wateractiviteiten als zwemmen. Dat bevestigen zowel de gemeente Anderlecht als het BRC. Oorspronkelijk was het de bedoeling om ook verschillende lokale organisaties toegang te geven voor wateractiviteiten. “Maar door de coronasituatie zal dat wellicht niet meer lukken,” legt schepen van Sport Julien Milquet (CDH) uit.

Volgend jaar wil de gemeente de vijver in kwestie dan openstellen voor verenigingen én het grote publiek. “We denken dan niet enkel aan zwemmen maar bijvoorbeeld ook aan roeilessen,” aldus Milquet.

Baggerwerken

De vijver in kwestie werd recent nog onder handen genomen met baggerwerken. De kwaliteit van het water is er ook getest en voldoende voor wateractiviteiten.

De jongeren die de infrastructuur bouwen voor de waterplek doen dat aan de hand van een ontwerp van de ULB. De pashokjes zijn een modulair, ze kunnen dus makkelijk opnieuw afgebroken en verplaatst worden. De douches en stroomvoorziening zullen op zonnepanelen werken. “Alleen zijn die door de covidcrisis nog niet van China naar hier geraakt,” weet Julien Holef van BRC Bouw.

vijver Neerpede
© Build for Water | Winterse foto van de vijver in kwestie.
vijver Neerpede
De vijver - onderaan in beeld - ligt naast de snelweg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Neerpedevijver, openluchtzwemmen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni