Journalistenbond: 'Reactie politici op sluiting Zaman abominabel zwak'

Sara De Sloover
© BRUZZ
01/09/2016

Oorverdovend stil bleef het bij Belgische politici donderdag, toen BRUZZ hun vroeg naar een reactie op de sluiting van de Brusselse kranten Zaman Belçika en Zaman Vandaag België. "De reactie van de Belgische politici op deze flagrante miskenning van de persvrijheid is ondermaats", zegt Pol Deltour, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

BRUZZ vroeg om een reactie aan premier Charles Michel (MR), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De woordvoerders van de eerste twee hebben ondanks herhaaldelijk aandringen nog niet gereageerd, die van minister Reynders liet weten geen commentaar te hebben op de specifieke zaak van Zaman. Zijn woordvoerder wijst erop dat de minister eerder wel in het algemeen opriep de spanningen uit Turkije niet naar België te exporteren.

"Het is eigenlijk ongelooflijk hoe ver de tentakels van Erdogan reiken", zegt Pol Deltour van de VVJ, die we om een reactie vroegen. "Dat het hem lukt om vanuit Ankara een krant in België te sluiten die naar zijn mening te kritisch is voor zijn regime. Dit is pure intimidatie."

"Het proces was al een tijdje aan de gang", vervolgt Deltour. "Lezers en adverteerders haakten meer en meer af, omdat ze geïntimideerd en afgedreigd werden."

"De Belgische, Vlaamse en Brusselse autoriteiten hadden veel sneller een signaal moeten uitsturen", zegt Deltour. "De overreactie van Erdogan na de couppoging is geëxporteerd naar België, en Zaman wordt daar nu het slachtoffer van. Dit speelt zich af bij ons, niet ver weg. Dit is ook een verarming van het Belgische perslandschap. Nu blijven er enkel regeringsvriendelijke media over."

'Flagrante miskenning persvrijheid'
Dat deze "flagrante miskenning van de persvrijheid" zo weinig politieke reacties losweekt, verbaast Deltour. "Het pragmatisme blijft meespelen bij de Belgische politici, de overtuiging dat ze Turkije nodig hebben in de asielcrisis, in de strijd tegen IS."

Terwijl de bedreigingen en intimidaties die de journalisten van Zaman ondergaan, toch ongezien zijn in België, zegt Deltour. "Zaman-hoofdredacteur Mete Öztürk vertelde mij dat hij zich niet meer in bepaalde Brusselse buurten met een grote Turkse bevolking durft te vertonen, en daar ook niet meer naar de moskee durft te gaan. Ze krijgen doodsbedreigingen, worden uitgescholden."

"De reactie van politiek en justitie zijn abominabel zwak. Öztürk vertelde mij dat hij een klacht heeft ingediend, maar daar sindsdien niets meer over heeft gehoord. Van de bedreiging van een journalist zou justitie een symbooldossier moeten maken, maar dat gebeurt niet. "

Deltour doet ook een oproep aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om het handvol Turkse journalisten dat in België een asielaanvraag heeft ingediend, zo snel mogelijk te erkennen. "Dan kunnen ze ook hun familie laten overkomen. Die wordt nu zeer sterk bedreigd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni