Jubelparkwandeling met een verhaal

In de seizoensprogrammering van Brukselbinnenstebuiten is het de beurt aan een geleide wandeling met open inschrijving, op zondag 20 maart (van 14 tot 17.30 uur). Het thema is het Jubelpark van 1880 tot 1897.

Steven Van Camp stapt van het Linthoutplateau, de heuvelrug tussen Maalbeek- en Woluwevallei, richting Schumanplein. Daar doet hij de geschiedenis van de site uit de doeken.

Het negentiende-eeuwse militaire oefenterrein kreeg een nieuw gezicht met de triomfboog die Leopold II er hebben wou, als paradedoorgang tussen de stadslanen en de Kongopaviljoenen in Tervuren. De tentoonstellingspaleizen, nu musea en administraties allerhande, schoten er als paddestoelen uit de grond. En de braakliggende landerijen rondom werden door kapitaalkrachtige vastgoedbeleggers, zoals De Selliers de Moranville, verkaveld. Ambtenarij en kleine burgerij konden zich mondjesmaat een rijtjeswoning veroorloven tegen leningen bij de verkavelaars. Een straatorganist met mettekoo zorgde in de rue de la Musique voor middagvermaak en samenzang. Toen hij samen met de straatnaam verdween (nu Richard Kipsstraat), braken er nieuwe tijden aan. Maar vooral de statige art-nouveauwoningen dicht bij de hoofdlanen rond het Jubelpark getuigen nog van het rijke verleden.

:: meer info op de website van Brukselbinnenstebuiten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?